V. 2025 voimaan tulevassa rakentamislaissa huoltokirjan laatimisesta rakennukselle vastaa pääsuunnittelija

Aso- ja vuokra-asuntoasukkaille tulee pyrkiä turvaamaan samat oikeudet ja oikeusturva – kuin omistusasunnoissa asuvilla on – heidän hallinnoimiensa asuntojen kunnossapitoon, terveysturvallisuuteen ja esteettömyyteen – jo yksin ilmastonmuutoksenkin tuomien lisähaasteiden vuoksi (asuntojen riittävä ilmastointi ja viilennys, väestönsuojat ym.). Kuva: clip art.

Alla suora lainaus siitä, miten hienosti Omakotiliitto RY tiedottaa omia jäseniään tästä asiasta ja muun muassa rakennuksen huoltokirjan tarpeellisuudesta. Miten sama asia on hoidettu aso- ja vuokra-asuntojen kohdalla? Mikä taho informoi ja turvaa aso- ja vuokra-asunnoissa asuville samat oikeudet?

Tervetuloa vastaamaan huoltokirjakyselyyn. Pientalon huoltokirja on yksi Omakotiliiton tarjoamista jäsenpalveluista yhdistysten jäsenille. Kyselyllä kartoitamme huoltokirjan kehitystarpeita.

Vuonna 2000 voimaan tullut maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa, että uudisrakennukselle tai rakennuslupaa vaativalle korjauskohteelle tulee laatia huoltokirja. Ennen asetuksen voimaantuloa valmistuneille rakennuksille huoltokirja ei ole pakollinen. Vuonna 2025 voimaan tulevassa rakentamislaissa huoltokirjan laatimisvelvoitetta on täsmennetty niin, että pääsuunnittelija vastaa huoltokirjan laatimisesta. Lisäksi määrätään, että käyttö- ja huolto-ohjeeseen on merkittävä rakennuksen huolto-, korjaus- ja muutostyössä tai käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä tehdyt toimenpiteet. Rakennuksen omistaja vastaa käyttö- ja huolto-ohjeen ajantasaisuudesta.

Asuinrakennusta tai asuinhuoneistoa taikka niiden hallintaoikeutta myytäessä tai vuokrattaessa tulee esittelytilanteessa mahdollisen ostajan tai vuokralaisen nähtävillä olla voimassa oleva rakennuksen tai sen osan energiatodistus. Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta sen laatimishetkestä lähtien.

Voit vastata kyselyyn, käytitpä tällä hetkellä huoltokirjaa tai et. Vastaa viimeistään 18.2.2024. Kiitos avusta!

Kyselyyn pääset tästä https://link.webropolsurveys.com/S/D1E56FF06809922A

Ystävällisin terveisin

SUOMEN OMAKOTILIITTO RY

(tekstin tummennukset ja suoralinkki omia)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu