Valmistuneet opiskelijat, jotka saatte opintolainavähennyksiä! Tarkistakaapa, onko teille hyvitetty veroja oikein? Ks. tuore Kelan ohje.
Ks. myös US 4.6.2022 ”Oletko Sinä joutunut automaattisen päätöksenteon uhriksi? Oletko saanut asiasi oikaistua?”
—
Tässä on Kelan uusimmat 19.7.2022 päivitetyt opintolainavähennyksiä koskevat ohjeet, joilla Kelan käsittelijät käsittelevät opintolainavähennyksiänne:
Tässä opintolainavähennysten laskentaesimerkkejä s. 21:
1. esimerkki, ”Kaavamainen laskutapa.
Ammattikorkeakouluopiskelija on suorittanut 210 opintopisteen ammattikorkeakoulututkinnon määräajassa. Tutkinnon suorittamislukukauden lopussa hänellä on opintolainaa 15 640 euroa. Tästä summasta vähennetään korkeakouluopintoja edeltäneisiin toisen asteen opintoihin nostetut lainat (4 400 euroa) ja korkeakouluopintojen aikana pääomitetut korot (440 euroa). Korkeakouluopintojen aikana nostettujen opintolainojen määräksi jää 10 800 euroa. Tutkinnon tavoiteaikaa (3,5 lv) vastaava tutkintokohtainen lainamäärä on (3,0 lv x 9 kk/lv + 5 kk) x 400 e/kk = 12 800 euroa. Lainavähennyksen määrä lasketaan henkilökohtaisen lainamäärän perusteella, koska se on pienempi.
Opintolainavähennys on (10 800 – 2 500) x 30 % = 2 490 euroa.”
—
2. esimerkki, ”Todisteellinen selvitys.
Opiskelija valittaa saamastaan opintolainavähennyspäätöksestä ja osoittaa pankkitositteilla, että hän on korkeakouluopintojen aikana maksanut pois toisen asteen opintoihin nostamansa opintolainan (4 400 euroa). Tutkinnon suorittamislukukauden lopun lainamäärästä (15 640 euroa) vähennetään siten vain pääomitetut korot (440 euroa), koska opiskelija on todisteellisesti nostanut korkeakouluopintojensa aikana opintolainaa 15 200 euroa. Lainavähennyksen määrä lasketaan tutkintokohtaisen lainamäärän perusteella, koska se on pienempi.
Opintolainavähennys on (12 800 – 2 500) x 30 % = 3 090 euroa.”
—
🙂 Vinkkinä tutkinnoistaan jo valmistuneille ja vielä opintojaan jatkaville opiskelijoille:
Tarkistapa erityisesti oma tilanteesi silloin, jos olet opiskellut myös kaikki kesäkuukaudetkin eli kaikki 12 kuukautta 12 kuukaudesta saman opintovuoden aikana; saitko/tuletko saamaan myös näistä kesäkuukausille nostamistasi opintolainoista opintolainavähennyksiä ts. verovähennyksiä omaan verotukseesi?
Tarkistapa sama asia myös omasta opintolainapankistasi, millä ehdoin olet oman opintolainasi nostanut. Onko Sinulle kerrottu ennen opintolainasi nostoa ns. 9 kk/opintovuosi -säännöstä eli että et voi saada opintolainoja hyväksesi kuin vain 9 kk:n ajalta/opintovuosi, vaikka olisit opiskellut kaikki opintovuoden/-vuosien kesäkuukaudetkin nopeuttaaksesi opintojasi?
—
Laske Kelan opintolainavähennyslaskurilla oma opintolainavähennyksesi:
https://asiointi.kela.fi/ovlaskenta_app/OVLaskentaApplication?&lang=fi
Ilmoita asiaton viesti
—
Opintolaina luetaan kuluttajaluottoihin, jota koskee KKV:n julkaisema ”Kuluttajaluottojen tarjoaminen” (2017, tarkistettu 2022), ks. alla:
https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/tietoa-ja-ohjeita-yrityksille/kuluttaja-asiamiehen-linjaukset/kuluttajaluottojen-tarjoaminen/
Ilmoita asiaton viesti
—
Vrt. opintolainavähennysten em. 9 kk/opintovuosi -sääntöä KKV:n 20.10.2020 antamaan ”Kohtuuttomat luottoehdot (KKV/2071/14.08.01.02/2014)” -ratkaisuun:
– – ”Euroopan tuomioistuimen oikeuskäytännössä arvioinnissa on korostunut kuluttajaluottoja koskevien tiedonantovelvoitteiden noudattaminen. Kuluttaja on elinkeinonharjoittajaan nähden heikompi osapuoli muun muassa tietojen puolesta Näin vaatimusta siitä, että ehdot on laadittu selkeästi ja ymmärrettävästi, on tulkittava laajasti ja huomioiden kaikki unionin oikeuden säännökset, joissa asetetaan velvoitteita antaa tietoja kuluttajille ja joita sovelletaan kyseiseen sopimukseen mm. velvollisuus ilmoittaa luoton kokonaiskustannukset todellista vuosikorkoa ja luottokorkoa koskevina lukuina.” – –
https://www.kkv.fi/paatokset/kuluttaja-asiat/kkv-2071-14-08-01-02-2014/
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. KKV:n ”Päätökset kuluttaja-asioissa” -hakutoiminnolla lisää ratkaisuja:
https://www.kkv.fi/paatokset/kuluttaja-asiat/?ruling_type=kuluttaja-asiamiehen-avustusasia-korkeimmassa-oikeudessa&time=2021&sort_order=asc&search_term=#results
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. myös US-blogi (1.6.2022)
”Herätys puuttuvia opintolainavähennyksiä ts. puuttuvia verovähennyksiä odottavat! Kerää kaikki tarvittavat dokumentit asiasi taakse, perustele asiasi ytimekkäästi ja tee ajoissa oikaisuvaatimus Verohallintoon!
Esimerkkinä
Jos oikaisuvaatimuksesi koskee verovuotta 2016 ja siltä vuodelta saamatta olevia opintolainavähennyksiäsi eli verovähennyksiä, voit tehdä oikaisuvaatimuksesi vielä 2.1.2023 mennessä.
Huomaa kuitenkin, jos oikaisuvaatimuksesi koskee verovuotta 2019, oikaisuvaatimuksesi on myös siinäkin tapauksessa tehtävä samana ajankohtana eli 2.1.2023 mennessä v. 2017 merkittävästi lyhentyneiden muutoksenhaun määräaikojen vuoksi.
Verotusta koskevan oikaisuvaatimuksesi voit toki tehdä muistakin verotustasi koskevista asioista alla olevan Veronmaksajat.fi -lähdelinkin ohjeiden mukaan.”
https://www.veronmaksajat.fi/Veroilmoitus/verotuspaatos-ja–oikaisuvaatimus/?utm_source=Veroviikko&utm_medium=email&utm_campaign=Veroviikko#3462b504
Ko. 1.6.2022 US-blogiin tästä
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/opiskelija-jaiko-sinulta-opintolainavahennyksia-ts-verovahennyksia-saamatta-uusi-verotusmenettely-verovuodesta-2018-lahtien/
Ilmoita asiaton viesti