Vammaisten itsemääräämis- ja ihmisoikeuksia sekä yhdenvertaisuutta on kunnioitettava päätöksenteossa koko elämänkaaren ajan
Kuka katsotaan vammaiseksi henkilöksi? (kuva clip art)
—
Onko tapaturmasta, potilas-, laite- tai lääkevahingosta sairastunut henkilö vammainen sinä aikana, kun hän odottaa päätöstä vakuutusyhtiöstä, eläkeyhtiöstä, Potilasvakuutuskeskuksesta tai lääkevahinkovakuutusyhtiöstä?
Onko tämä henkilö myös sinä aikana vammainen henkilö kun hän valittaa em. tahojen antamasta epäävästä korvauspäätöksestä?
Nykymallissa tällainen henkilö on väliinputoajana perus- ja erikoissairaanhoidon välissä ja hän ei saa mitään alla olevan (27/2016) YLEISSOPIMUS VAMMAISTEN HENKILÖIDEN OIKEUKSISTA ja siinä kerrottuja 14 artiklan mukaisia kohtuullisia mukautuksia.
Näin on tilanne myös tämän vammautuneen henkilön hakiessa itselleen oikeusturvaa oikeudellisia muutoksenhakukeinoja käyttäessään – mitään kohtuullisia mukautuksia ei yhteiskuntamme hänelle tarjoa, kun hän hakee oikeutta itselleen.
—
Valtioneuvoston tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa
- Ohjelmaan on myös kirjattu, että vammaisten henkilöiden itsemääräämis- ja ihmisoikeuksia sekä yhdenvertaisuutta on kunnioitettava päätöksenteossa koko elämänkaaren ajan ja heidän arkensa toimivuus on varmistettava palveluiden suunnittelussa. Hallitusohjelman kaikkia tähän aihealueeseen liittyviä kirjauksia ei luetella tiedonannossa yksityiskohtaisesti.
—
Miksi ei luetella? 🙁
—
Ks. 27/2016 YLEISSOPIMUS VAMMAISTEN HENKILÖIDEN OIKEUKSISTA
12 artikla
Yhdenvertaisuus lain edessä
1. Sopimuspuolet vahvistavat, että vammaisilla henkilöillä on oikeus tulla tunnustetuiksi henkilöiksi lain edessä kaikkialla.
2. Sopimuspuolet tunnustavat, että vammaiset henkilöt ovat oikeudellisesti kelpoisia yhdenvertaisesti muiden kanssa kaikilla elämänaloilla.
3. Sopimuspuolet toteuttavat asianmukaiset toimet järjestääkseen vammaisten henkilöiden saataville tuen, jota he mahdollisesti tarvitsevat oikeudellista kelpoisuuttaan käyttäessään.
4. Sopimuspuolet varmistavat, että kaikki oikeudellisen kelpoisuuden käyttöön liittyvät toimet antavat asianmukaiset ja tehokkaat takeet, joilla estetään väärinkäytökset ihmisoikeuksia koskevan kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Näillä takeilla varmistetaan, että oikeudellisen kelpoisuuden käyttöön liittyvissä toimissa kunnioitetaan henkilön oikeuksia, tahtoa ja mieltymyksiä, ettei niissä esiinny eturistiriitoja eikä asiatonta vaikuttamista, että ne ovat oikeasuhtaisia ja kyseisen henkilön olosuhteisiin sovitettuja, että niitä sovelletaan mahdollisimman vähän aikaa ja että toimivaltainen, riippumaton ja puolueeton viranomainen tai oikeuselin arvioi niitä säännöllisesti uudelleen. Takeiden on oltava oikeassa suhteessa siihen nähden, missä määrin nämä toimet vaikuttavat henkilön oikeuksiin ja etuihin.
5. Jollei tämän artiklan määräyksistä muuta johdu, sopimuspuolet toteuttavat kaikki asianmukaiset ja tehokkaat toimet varmistaakseen vammaisten henkilöiden yhdenvertaisen oikeuden omistaa tai periä omaisuutta, hoitaa taloudellisia asioitaan ja saada yhdenvertaisesti pankkilainoja, kiinnityksiä ja muita luottoja sekä varmistavat, ettei vammaisilta henkilöiltä mielivaltaisesti riistetä heidän omaisuuttaan.
—
13 artikla
Oikeussuojan saavutettavuus
1. Sopimuspuolet varmistavat vammaisille henkilöille oikeussuojan tehokkaan saavutettavuuden yhdenvertaisesti muiden kanssa, muun muassa järjestämällä menettelyllisiä ja ikään perustuvia mukautuksia, helpottaakseen heidän tehokasta suoraa ja välillistä osallistumistaan, myös todistajina, kaikkiin oikeudellisiin menettelyihin, tutkintavaihe ja muut valmisteluvaiheet mukaan lukien.
2. Osana oikeussuojan tehokkaan saavutettavuuden varmistamista vammaisille henkilöille sopimuspuolet edistävät lainkäytön alalla työskentelevien, kuten poliisin ja vankilahenkilöstön, asianmukaista koulutusta.
—
14 artikla
Henkilön vapaus ja turvallisuus
1. Sopimuspuolet varmistavat, että vammaiset henkilöt yhdenvertaisesti muiden kanssa:
a) nauttivat oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja turvallisuuteen;
b) eivät joudu laittoman tai mielivaltaisen vapaudenriiston kohteeksi, mahdollinen vapaudenriisto tapahtuu lain mukaisesti, eikä vammaisuuden olemassaolo missään tapauksessa oikeuta vapaudenriistoon.
2. Sopimuspuolet varmistavat, että jos vammaisilta henkilöiltä riistetään heidän vapautensa jollakin menettelyllä, heillä on yhdenvertaisesti muiden kanssa oikeus ihmisoikeuksia koskevan kansainvälisen oikeuden mukaisiin takeisiin ja että heitä kohdellaan tämän yleissopimuksen tavoitteiden ja periaatteiden mukaisesti, muun muassa tekemällä kohtuullisia mukautuksia.
—
PERUSTUSLAKIBLOGI
Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalsta:
Pauli Rautiainen & Elina Nieminen:
”Mistä Suomen saama päätös YK:n vammaissopimuksen rikkomisesta kertoo?” (12.04.2022)
– – ”vammaispalvelujärjestelmämme [ei] sisällä tällä hetkellä riittävän monipuolisesti erilaisia yksilöllisiä, tarvetta vastaavia palveluita. Erityinen huomio tulisi vammaiskomitean suosituksen mukaisesti kiinnittää riittävän yksilöllisen päätöksenteon tuen toteuttamiseen, jotta sen puute ei olisi esteenä itsenäiselle elämälle ja osallisuudelle yhteiskunnassa.” – –
https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2022/04/12/pauli-rautiainen-elina-nieminen-mista-suomen-saama-paatos-ykn-vammaissopimuksen-rikkomisesta-kertoo/
Ilmoita asiaton viesti
—
30.12.2014/1325
Yhdenvertaisuuslaki
”15 §
Kohtuulliset mukautukset vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi
Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa käyttää viranomaisen palveluita sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla. (20.12.2022/1192)
Mukautusten kohtuullisuutta arvioitaessa otetaan ensisijaisesti huomioon vammaisen ihmisen tarpeet ja lisäksi 1 momentissa tarkoitetun toimijan koko, taloudellinen asema, toiminnan luonne ja laajuus sekä mukautusten arvioidut kustannukset ja mukautuksia varten saatavissa oleva tuki. (20.12.2022/1192)
Työnantajan on pyynnöstä viipymättä annettava kirjallinen selvitys menettelynsä perusteista vammaiselle, joka katsoo kohtuullisten mukautusten epäämisen vuoksi tulleensa syrjityksi työtä tai virkaa hakiessaan taikka työ- tai virkasuhteessa.
16 §
Vastatoimien kielto
Henkilöä ei saa kohdella epäsuotuisasti eikä hänelle kielteisiä seurauksia aiheuttavalla tavalla sen vuoksi, että hän on vedonnut tässä laissa säädettyihin oikeuksiin tai velvollisuuksiin, osallistunut syrjintää koskevan asian selvittämiseen taikka ryhtynyt muihin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141325
Ilmoita asiaton viesti
—
KHO:2019:104
Vammaispalvelu – Henkilökohtaisen avun järjestäminen – Työnantajamalli – Palveluseteli – Edellytykset toimia työnantajana – Kaupungin järjestämä apu
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1566809044808.html
—
Rankkaa on vammaisen tai vammautuneen henkilön elämä, jos apua joudutaan hakemaan KHO:n tai muiden tuomioistuinten kautta..
Ilmoita asiaton viesti
—
THL:
”Vammaisuus”
– – ”Viimeisin virallinen kansainvälinen määritelmä vammaisuudesta on tehty YK:n vammaissopimuksessa:
”Persons with disabilities include those who have long-term physical, mental, intellectual or sensory impairments which in interaction with various barriers may hinder their full and effective participation in society on an equal basis with others.”
”Vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.”
Vammaissopimuksen englanninkielisessä alkuperäisversiossa käytetään termiä ”persons with disabilities”. Suomeksi se kääntyy yleensä ”vammaiset henkilöt”, mutta ”disability” tarkoittaa vammaisuuden lisäksi toimintarajoitteisuutta. Suomalainen käännös ei tavoita sitä englanninkielisen käsitteen viestiä, että kyseessä on henkilö, jonka eräänä piirteenä on toimintarajoite. Näin ollen toimintarajoitteen käsite lähestyy vammaisuuden käsitettä, ja ne voidaan nähdä eri tilanteissa samaa tarkoittavina tai osittain toisistaan poikkeavina.” – –
https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/vammaisuus-yhteiskunnassa/vammaisuus
Ilmoita asiaton viesti
—
”Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimus vammaisten ihmisten oikeuksista”
Selkokielinen versio
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164966/2023_STM_17_J.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
—
EU:n vammaiskortti – kuuleminen, palautteet (7.9.2023)
(Huom. ”Kahdeksan viikon palautejaksoa jatketaan päivä kerrallaan, kunnes ehdotus on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.”)
Osallistu!
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13517-EUn-vammaiskortti_fi
Ilmoita asiaton viesti