Vastaukseni Eerojuhanille: ”keskituloiset ovat samalla myös haitallisen ympäristökuluttamisen suurin ongelma”

—
Eerojuhani, hyvää pohdintaa Sinulta 🙂
Kirjoitat, että ”keskituloiset ovat samalla myös haitallisen ympäristökuluttamisen suurin ongelma”.
Ottamatta poliittisesti kantaa sen enempää tässä kohtaa verotusta koskevaan asiaan, minusta meidän tulisi ensi tilassa uudistaa verotusjärjestelmäämme siten, että jokainen merkitsisi omalle vuosittain tarkistettavalle veroehdotukselleen
1) asuuko ko. hetkellä vuokra-asunnossa, aso-asunnossa vai omistusasunnossa (asunto-osake/osaomistus/kiinteistö)
2) omistaako ko. henkilö/perhe (säännöllisesssä käytössä olevan) p o l t t o a i n e k ä y t t ö i s e n
– auton, traktorin, lumilingon, ym.
– moottoripyörän, mopon, skootterin ym.
– mönkijän,
– moottorikäyttöisen veneen jne. jne
Näihin em. ruksattaviin kohtiin pitäisi sitten verovelvollisen ja oman veroehdotuksensa tarkistajan laittaa omassa veroilmoituksessaan rasti siihen kohtaan, jos ko. kohta toteutuu omassa sen hetkisessä elämässään. (Alle 18-vuotiaat eivät kuuluisi ko. verojärjestelmään muuta kuin perheensä/ huoltajiensa ilmoittamien tietojen kautta.)
Poliittisesti olisi ennakkoon hallituskausittain määritelty se, paljonko ko. henkilö/perhe ”maksaa” veroina näistä em. veroilmoituksella ilmoitetuista ”rasteista”.
Verojärjestelmäämme olisi siis jo ennakkoon allokoitu eri laskennallisilla algoritmeilla se, mitä kukin rasti kullekkin veromaksajalle ”maksaa”, kun otetaan huomioon ko. verovelvollisen henkilön kokonaistulokertymä (palkat, etuudet, muut tulot) edellisenä verovuonna; ja mikä on hänen sen hetkinen statuksensa kun hän ko. verovuotta koskevan veroehdotuksensa tarkistaa (työssä, työtön, eläkkeellä, opiskelija, varusmies, ammatinharjoittaja/ toiminimi jne).
Siis ne, jotka ”pilaavat enemmän” uhanalaista ympäristöämme ja monimuotoista luontoamme, myös joutuisivat maksamaan siitä enemmän – ja tämä ”enemmän maksaminen” tulisi progression kautta nousemaan ko. henkilön/perheen kokonaistulojen myötä.
Näin myös keskituloisten ja suurituloisten perheiden tulisi entistä tarkemmin miettiä, tarvitsevatko he välttämättä perheen 2-autoa tai 3-autoa tai sitä ”ökyvenettä”, joka ahmii suuret määrät polttoainetta ja saastuttaa..
Tämä edellä kerrottu progressiiviseksi rakennettu, pitkälti omistamiseen perustuva, u u s i verojärjestelmä kannustaisi meitä kaikkia säästämään luontoa – samalla resurssiviisaasti omia rahojamme – sekä säästämään luonnon rajallisia raaka-ainevaroja.
Kannattaisikohan kokeilla? 😉
—
US-blogi 8 vuoden takaa
”Ympäristösakoista ympäristöveroihin”
– – ”Ympäristöverot tuntuvat siksi osittain ympäristösakoilta. Luonnontuhoaja-kelmit joutuvat maksamaan sakkoa tekemisistään. Sakolla ei edistetä asiaa, vaan rangaistaan. Siksi ympäristöveroista saatuja tuloja pitäisi kohdentaa aina ympäristönsuojelua edistäviin asioihin: vesistöjen puhdistamiseen, uuteen teknologiaan, alan koulutukseen, päästöjä vähentäviin toimiin ja niin edelleen.” – –
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/miikkakeranen/170146-ymparistosakoista-ymparistoveroihin/
—
Vaikka vihreät ovat aika lailla unohtaneet oman alkuperäisen missionsa terveellisen ja turvallisen asuinympäristön ja monimuotoisen luonnon suojelussa (mm. YVA-/SEA-, luonto- ja ympäristötietodirektiivien ilmeinen rikkominen v. 2013 jälkeen/ Suomen EU:lta saamat Pilot huomautukset), olisiko em. Mikka Keräsen kirjoituksessa ideaa uuden hallituksen hallitusneuvotteluihin esittämäni u u d e n veroilmoitus- ja verojärjestelmän rinnalle?
Ilmoita asiaton viesti
Kirsi, sama kysymyspatteri voidaan luoda terveyskäyttäytymisestä, joka voidaan lisäksi vahvistaa omakannasta.
Eli, liikunta, ruoka, painoindeksi, alkoholi,tms, ja näistä annettu virallinen pisteytys vahvistettuine verikoetuloksin( luottamuksellinen). = terveyskäyttäytymisindeksi
Ilmoita asiaton viesti
Heikki, tokihan terveyspuolellekin voisi asiaa soveltaa; esim. ns. demografisten tekijöiden perusteella (ikä, koulutustaso, lasten määrä jne.
Myös ko. henkilön rasvaprosentin (objektiiviesti laskettavissa), kolesteroli- ja veren sokeri arvojen jne. perusteella. Ja erityisesti siten, että jos ko. arvot ovat ns. normaalit ja yleisten viitearvojen sisällä, niin siitä seuraisi jotakin extra ”hyvää” niin ruumiille kuin sielullekin – ehkäpä liikunta- tai kulttuurisetelien´tai ilmaisen kylpyläloman muodossa, jonne koko perhe voisi suunnistaa 😉
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä hyvä ja kiitos, Kirsi 😊
Ilmoita asiaton viesti
Eerojuhani, kiitos kannustuksesta! 🙂
Eiköhän vaan pitäisi kokeilla?
Kuka veisi asiaa eteenpäin uuden hallituksen hallitustunnustelijoille?
Ilmoita asiaton viesti
Vie sinä vaan idean,keksijänä
Ilmoita asiaton viesti
Eerojuhani, idea kaikille vapaa 🙂
Mitä useammalle puolueelle tämän nyt veisi käynnissä oleviin hallitustunnusteluihin, niin sitä paremmin se voisi myös päätyä hallitusohjelmaan.
Kuka/ketkä ottaa kopin ja veisivät asiaa omille luottokansanedustajilleen?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä voin viedä nimelläsi ideasi blogeihini jne. Jos sallit ja haluat.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän toki sallin, kiitos Sinulle 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Lain olemus on toki jalo, mutta kun ajattelee asiaa esim. verolakien, sosiaalietuuksien, yritystoiminnan jne. Jotain hullunkurista tai jopa ristiriitaisuuksia oikean elämän kanssa.
Alkaako jengi olla jo valmis siihen, jossa laki määrää mitä saat tehdä eli kaikki mitä ei ole edellä säädetty on lainvastaista.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on auto. Kaksi kertaa tankkasin kuluneen talven aikana kummallakin kerralla 30 litraa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa ideassa on yksi erittäin merkittävä pointti – se että ostovoimaisin joukko keskituloiset ovat voineet tuudittautua ympäristövastuuttomuuteen – kun he eivät ole aiemmin joutuneet henkilökohtaisesti maksamaan siitä. Siksi tuo idea voi olla käänteentekevä kuluttajien ympäristönsuojeluun. Hienoa.
Ilmoita asiaton viesti
Eerojuhani, just näin.
Ympäristön ja luonnonsuojeluun osallistuvat silloin kaikki oman ympäristöä turmelevan kulutuksensa ja oman sen hetkisen ansiotasonsa ja osallistumiskykynsä mukaisesti.
Kaikkien tulee kuitenkin tehdä omat henkilökohtaiset/perhekohtaiset punninnat ja arvovalinnat asiassa. Kaikkien pienituloisimmat tulisi kuitenkin päästää pois tästä ”ekoruksiverosta”, kuten yle-verostakin – sekä yritykset (oy, ay, ky), jotka osallistutetaan muin keinoin ja he itsekin osallistuvat siihen vapaaahtoisesti oman ”ekoimagonsa” puolesta.
Ilmoita asiaton viesti