Vastaukseni Eerojuhanille: ”keskituloiset ovat samalla myös haitallisen ympäristökuluttamisen suurin ongelma”

 

Kuljettavatko ilmiöt meitä? Mikä tai ketkä synnyttävät ilmiöitä?...
Luodaan uusi vero- ja veroilmoitusjärjestelmä – mitä enemmän saastutat, sitä enemmän maksat.

Eerojuhani, hyvää pohdintaa Sinulta 🙂

Kirjoitat, että ”keskituloiset ovat samalla myös haitallisen ympäristökuluttamisen suurin ongelma”.

Ottamatta poliittisesti kantaa sen enempää tässä kohtaa verotusta koskevaan asiaan, minusta meidän tulisi ensi tilassa uudistaa verotusjärjestelmäämme siten, että jokainen merkitsisi omalle vuosittain tarkistettavalle veroehdotukselleen

1) asuuko ko. hetkellä vuokra-asunnossa, aso-asunnossa vai omistusasunnossa (asunto-osake/osaomistus/kiinteistö)

2) omistaako ko. henkilö/perhe (säännöllisesssä käytössä olevan) p o l t t o a i n e k ä y t t ö i s e n
– auton, traktorin, lumilingon, ym.
– moottoripyörän, mopon, skootterin ym.
– mönkijän,
– moottorikäyttöisen veneen jne. jne

Näihin em. ruksattaviin kohtiin pitäisi sitten verovelvollisen ja oman veroehdotuksensa tarkistajan laittaa omassa veroilmoituksessaan rasti siihen kohtaan, jos ko. kohta toteutuu omassa sen hetkisessä elämässään. (Alle 18-vuotiaat eivät kuuluisi ko. verojärjestelmään muuta kuin perheensä/ huoltajiensa ilmoittamien tietojen kautta.)

Poliittisesti olisi ennakkoon hallituskausittain määritelty se, paljonko ko. henkilö/perhe ”maksaa” veroina näistä em. veroilmoituksella ilmoitetuista ”rasteista”.

Verojärjestelmäämme olisi siis jo ennakkoon allokoitu eri laskennallisilla algoritmeilla se, mitä kukin rasti kullekkin veromaksajalle ”maksaa”, kun otetaan huomioon ko. verovelvollisen henkilön kokonaistulokertymä (palkat, etuudet, muut tulot) edellisenä verovuonna; ja mikä on hänen sen hetkinen statuksensa kun hän ko. verovuotta koskevan veroehdotuksensa tarkistaa (työssä, työtön, eläkkeellä, opiskelija, varusmies, ammatinharjoittaja/ toiminimi jne).

Siis ne, jotka ”pilaavat enemmän” uhanalaista ympäristöämme ja monimuotoista luontoamme, myös joutuisivat maksamaan siitä enemmän – ja tämä ”enemmän maksaminen” tulisi progression kautta nousemaan ko. henkilön/perheen kokonaistulojen myötä.

Näin myös keskituloisten ja suurituloisten perheiden tulisi entistä tarkemmin miettiä, tarvitsevatko he välttämättä perheen 2-autoa tai 3-autoa tai sitä ”ökyvenettä”, joka ahmii suuret määrät polttoainetta ja saastuttaa..

Tämä edellä kerrottu progressiiviseksi rakennettu, pitkälti omistamiseen perustuva, u u s i verojärjestelmä kannustaisi meitä kaikkia säästämään luontoa – samalla resurssiviisaasti omia rahojamme – sekä säästämään luonnon rajallisia raaka-ainevaroja.

Kannattaisikohan kokeilla? 😉

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu