Voisiko hallitus jo päättää, edistääkö se osatyökykyisten työllistämistä kuntakokeilujen vai julkisen toimijan kautta?
Rapsakkaa kyytiä luvassa? Lähteekö Suomi nousuun osatyökykyisiä palkkaamalla? Jopa 70 %:n palkkatuella?!.. Eikö näin merkittävät työllistämistuet pitäisi satsata koronasta elpyviin nuoriin aikuisiin – ja samalla lapsiperheisiin sekä lapsiin?
—
Kysyin tänään työllisyyden kuntakokeilujen projektikoordinaattori Jari Lindströmiltä
hänen uusimmassa US:n ”Rapsakka raportti” -blogissa, mihin me tarvitaan 1.3.2021 alkavia kuntien työllisyyskokeiluja, jos Suomen tulisi työministeri Tuula Haataisen mukaan ottaa mallia Ruotsin Samhallista, joka on julkinen toimija?
”Välityömarkkinatoimija edistäisi osatyökykyisten työllistymistä tarjoamalla sekä työtä että tukea”.
”Ruotsissa henkilöstömäärältään suurin osakeyhtiö on julkinen Samhall ja se työllistää yli 25 000 osatyökykyistä. Suunnan tulee meillä olla samanlainen, kertoi työministeri [Tuula Haatainen]”.
—
Aika tempoilevaa työllisyyspolitiikkaa nykyiseltä hallitukselta, vai mitä olette mieltä?.. 🙂
PS. en saanut Jarilta vielä vastausta.. Odotellaan.
Koitan vastata:
Samhäll on vain yksi tapa koittaa ratkaista osatyökykyisiin liittyviä haasteita ja samalla nostaa työllisyysastetta. Siis vain yksi. Se ei siis ole käsitykseni mukaan millään tavoin vastakkainen tai ristiriidassa kuntakokeilujen kanssa vaan yksi osa tulevaa.
Jos viitsit hiukan nähdä vaivaa, niin asiaa on esitelty TEM:n sivuilla. Siellä todetaan mm.: ” Mäkisen ehdotuksessa korostetaan, että välityömarkkinatoimijan jatkovalmistelussa on huomioitava, että sen tulee täydentää jo olemassa olevia työvoimapalveluja. Ei ole tarkoitus, että uuteen välityömarkkinatoimijaan työllistyisivät ne osatyökykyiset, jotka työllistyisivät muillakin toimilla. Uusi toimija ja sille tarjottava julkinen tuki ei saa myöskään vääristää kilpailua markkinoilla.”
Lisätietoa siis täältä https://tem.fi/-/suomen-tulisi-ottaa-mallia-ruotsin-samhallista-valityomarkkinatoimija-edistaisi-osatyokykyisten-tyollistymista-tarjoamalla-seka-tyota-etta-tukea
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi ote selvitysraportista:
Vajaat kaksi kolmannesta lausunnonantajista tukee Samhall-tyyppisen mallin käyttöönot- toa erilaisin kehittämispainotuksin. Malli saa tukea mm ammattijärjestöiltä ja vammaisten ja työttömien järjestöiltä. Myös esim Kela ja Keva tukevat Samhall-pohjaista lähestymistapaa. Mallin hyviksi puoliksi mainitaan koeteltu toimintatapa, helppo asiointi, työpaikan varmistaminen, asianmukainen palkkataso ja turvallisuus työntekijän kannalta. SOK toteaa, että Suomen malli voisi periaatteessa rakentua Samhallin ja työpankkien pohjalle. SOK:n mukaan Samhallin perusajatus osatyökykyisten ja kehitysvammaisten työllistämisen aktivoimisesta valtakunnallisen toimijan avulla on hyvä ja arvokas.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Jari kommentistasi! 🙂
Toki minä viitsin ja olen viitsinyt asiaa tutkia, jos olen siitä avannut bloginkin:
Onko sinusta Jari hyvä, että painopiste on nyt vain osatyökykyisissä? Niin kuntien kokeiluissa kuin julkisen toimijankin kohdalla?
Eikö ihan kaikki työttömät tarvitsisi tukia ja tukea työllistymisessä – erityisesti koronan runtelemassa maassa? Eikö tämä ole ns. positiivista syrjintää, jos yksi työttömien ryhmä – osatyökykyiset – menee molemmissa tapauksissa muiden työttömien edelle?
Ja toiseksi:
Kun sinulle linkittämässäni artikkelissa kerrotaan, että ”Lisäksi työministeri Haatainen edellyttää, että uuden välityömarkkinatoimijan Suomen mallin rakentamisessa hyödynnetään järjestöjen, säätiöiden ja yhdistysten erityistä asiantuntemusta.”
Eikö tuo juna mennyt jo? Monet työttömien yhdistyksethän on jo ajettu alas tai ajetaan alas.. Eikö niistä olisi ollut hyvä modistaa näitä julkisia toimijoita? Kaikki oli jo valmista!
Hölmöläisten hommaa 🙁
Ilmoita asiaton viesti
” Onko sinusta Jari hyvä, että painopiste on nyt vain osatyökykyisissä? Niin kuntien kokeiluissa kuin julkisen toimijankin kohdalla?”
Eihän painopiste ole VAIN osatyökykyisissä. Painopiste on niissä ryhmissä joissa on POTENTIAALIA lisätä työllisyyttä.
Eihän kukaan voi ennustaa sitä mitä kukin hallitus päättää tehdä. Jos jokin yhdistys on ajettu alas, niin tuskin siinä vaiheessa kukaan on osannut ennustaa esim. Samhall-mallia.
Minä en ota kantaa siihen onko kyse hölmöläisen hommasta vai ei. Kyse on isommassa mittakaavassa siitä mitä edellinen hallitus selvitytti(Kerätär&Oivo) eli Työkykyohjelman erilaisten suositusten toimeenpanosta. Olen siitä kirjoittanut omissa blogeissani.
Ilmoita asiaton viesti
Jari, näinkö on tarkoitus toimia valtakunnallisesti jatkossa kuin nyt Jyväskylässä?
Lopettaa tuoloksellinen ja pitkäjänteinen työttömien yhdistyksen toiminta, jotta voidaan taas aloittaa sama toiminta julkisen toimijan taholta Ruotsin mallin mukaan?
Tämä on sitä hölmöläisten hommaa, jos mikä.. Ks. alla:
Ksml 9.12.2020 (maksumuurin takaa):
”Työttömien yhdistyksen toiminta ajetaan alas – taustalla Jyväskylän kaupungin uusi käytäntö (toimittaja Markus Mattlar)
Jyvässeudun Työllistämisyhdistyksen hallitus on keskiviikkona vaikean päätöksen edessä. Toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa esittää hallitukselle, että yhdistyksen työllistämistoiminta lopetetaan ja kansalaistoiminnankeskus Matarassa sijaitsevat toimitilat irtisanotaan.
– Käytännössä kysymys on kaiken toiminnan alasajosta. Meillä työskentelee tällä hetkellä reilut 20 ihmistä, ja jäljelle on jäämässä vain kaksi hanketyöntekijää. Myös oma työni loppuu, Tuohimaa sanoo.
Alasajon syy on Jyväskylän kaupungin toiminta-avustuksen loppuminen. Avustus on ollut työllistämisyhdistyksen – entisen Jyvässeudun Työttömien – keskeinen rahoituksen lähde.
– Yhdistys ei lopeta toimintaansa, ja hankkeet jatkuvat, koska niiden rahoitus tulee muualta. Mutta työllistämistoiminta loppuu. Ja kun emme pysty pitämään toimitiloja, emme voi järjestää työttömille muutakaan toimintaa, Tuohimaa sanoo.
Jyvässeudun Työllistämisyhdistyksen hallitus päätti toiminnan alasajosta – tilat käytössä vielä puoli vuotta
Toiminta-avustuksen loppuminen liittyy Jyväskylän kaupungin uuteen linjaukseen työllisyyspalveluiden toiminta-avustuskäytännöistä. Taustalla on kaupunginhallituksen huhtikuussa tekemä päätös.
Tällä hetkellä kaupunki myöntää harkintansa mukaan toiminta-avustuksia yhdistyksille työllistymistä edistävän toiminnan järjestämiseksi. Ensi vuoden alusta alkaen kaupunki ryhtyy hankkimaan yksittäisiä, entistä tarkemmin määriteltyjä ja asiakaskohtaisempia työllistämispalveluja uudenlaisen menettelyn kautta.
Jäljelle jää vain kaksi hanketyöntekijää. Myös oma työni loppuu. Eija Tuohimaa
– Muutoksella tavoitellaan nopeutta, joustavuutta sekä monipuolisempaa palvelutarjontaa. Asiakkaalle se tuo enemmän valinnanvaraa ja valinnanvapautta, Jyväskylän kaupungin työllisyysjohtaja Päivi Pöntinen sanoo.
Pöntisen mukaan tarve uudenlaisille palveluille on noussut esille esimerkiksi työttömiltä työnhakijoilta kerätyssä palautteessa.
– Osaltaan uudistuksella tavoitellaan myös parempaa seurattavuutta. Hankintamenettelyllä on helpompi määritellä, mitä palvelua ollaan hankkimassa, seurata palvelun toteuttamista ja arvioida sen vaikuttavuutta.
Yhdistysten kannalta toiminta-avustuksen vaihtuminen yksittäisten palvelujen myymiseen voi kuitenkin tarkoittaa epävarmuuden lisääntymistä. Tämä ei välttämättä ole ongelma, jos yhdistyksellä on muita tulonlähteitä tai rahaa, jolla toimintaa voidaan pyörittää, vaikka palveluja ei ostettaisi. Kaikilla yhdistyksillä ei ole.
– Emme voi etukäteen tietää, ostaako meiltä työllistämispalvelua yksi, viisi vai sata asiakasta ja pärjäämmekö kilpailussa. Meillä ei ole puskurirahastoa, jonka turvin voisimme lähteä tällaiseen riskitilanteeseen, Eija Tuohimaa havainnollistaa.
Jyvässeudun Työllistämisyhdistys ei ole ainoa jyväskyläläisyhdistys, joka on samassa tilanteessa. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen toiminnanjohtaja Tiina Sivonen arvioi, että toiminta-avustuksen loppuminen vaarantaa ainakin Autosynergia ry:n ja Ketään ei jätetä rannalle ry:n työllistämistoiminnan jatkumisen.
– Vaikutukset ulottuvat myös esimerkiksi 4H:n ja Nuorisoseurojen tarjoamaan palveluun, jossa nuoria on työllistetty kesätyöpaikkoihin. Sitäkin on tuettu toiminta-avustuksella.
Järjestöjen edustajat ovat myös huolissaan, kuinka pitkäaikaistyöttömille muutoksen jälkeen käy.
– Osa pitkäaikaistyöttömistä ei välttämättä aina hahmota, mikä oma tilanne on ja mitä pitäisi tehdä. He tarvitsevat kokonaisvaltaista tukea, ja sellaista yhdistykset ovat tarjonneet. Jääkö se nyt vähemmälle, kun asiakas valitsee tuen eri paloista, Sivonen kysyy.”
https://www.ksml.fi/paikalliset/3185791
Ilmoita asiaton viesti
Jari, huomasitko, että kysyin sinulta alla olevassa kommentissani asioita: ”näinkö on tarkoitus toimia valtakunnallisesti jatkossa kuin nyt Jyväskylässä?” ks. alla oleva eilinen kommenttini.
(Eipä nyt millään mene tämä viesti nyt oikeaan paikkaan, eli Jarin viestiin vastaukseksi. Yritän uudelleen..)
Ilmoita asiaton viesti
Jari, huomasitko, että kysyin sinulta alla olevassa kommentissani asioita: ”näinkö on tarkoitus toimia valtakunnallisesti jatkossa kuin nyt Jyväskylässä?” ks. alla oleva eilinen kommenttini.
Ei onnistunut vieläkään 🙁 Toivottavasti Jari vielä vastaa, odotellaanpa jälleen..
Ilmoita asiaton viesti
”Huonosti valmistellun työllisyyden edistämisen kuntakokeilun vuoksiko yhteiskuntaa hyvin palvelleet työttömien yhdistykset lopetetaan?”
”Nyt tässä työttömiin kohdennetussa työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa ei ole kärsijöinä vain pitkäaikaistyöttömät, vaan myös heitä hyvin palvelleet työttömien yhdistykset, jotka joudutaan tämän kokeilun vuoksi lopettamaan. Joutuuko näiden työttömien yhdistysten ammattitaitoinen ja työn kautta pätevöitynyt henkilöstö myös kilometritehtaalle?..”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/huonosti-valmistellun-tyollisyyden-edistamisen-kuntakokeilun-vuoksiko-yhteiskuntaa-hyvin-palvelleet-tyottomien-yhdistykset-lopetetaan/
Ilmoita asiaton viesti
”
Onko sinusta Jari hyvä, että painopiste on nyt vain osatyökykyisissä? Niin kuntien kokeiluissa kuin julkisen toimijankin kohdalla?
”
Breikkaan tähän väliin ja voin sen kertoa, että kuinka monta lukuista kertaa näissä kokeiluissa ja sum muissa työttömien kuntakokeilu-haastatteluissa minulta kysyttiin vaivoistani. Kun niitä ei ollut, ei minua luonnollisesti voitu katsoa vajaakuntoiseksi (=nykyisin osatyökykyinen). Eli uskoisin nykyisissäkin kuntakoleuissa , että pitkään työttöminä olleita ryhdytään kirjaamaan joillakin keinoilla osatyökykyisiksi. Tuon perusteella tie vie loppuelämän ajaksi pois oikeilta työmarkkinoilta. Sen verran leimaavaa osatyökykyiseksi toteaminen ja kirjaaminen on.
Ilmoita asiaton viesti