Voisiko saamelaiskysymyksestä järjestää alueellisen kansanäänestyksen perustuslain 53 §:n mukaisesti?

(Kuvituskuva. Lähde: clip art)

Alueelliset kansanäänestykset

”Hyvinvointialueen neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä säädetään hyvinvointialuelain (611/2021Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä) 31 §:ssä. Kansanäänestyksen toimeenpanosta päättää aluevaltuusto. Aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä voi tehdä aluevaltuustolle vähintään 3 % hyvinvointialueen 15 vuotta täyttäneistä asukkaista.

Kunnan neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä säädetään puolestaan kuntalain (410/2015Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä) 24-25 §:ssä. Kansanäänestyksen toimeenpanosta päättää kunnan valtuusto. Aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä voi tehdä valtuustolle vähintään 4 % kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista.

Sekä hyvinvointialueen että kunnan kansanäänestyksessä noudatettavasta menettelystä säädetään lailla (656/1990Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä). Kansanäänestys voidaan järjestää periaatteessa minä tahansa valtuuston päättämänä sunnuntaina, mutta ei kuitenkaan valtiollisten vaalien eikä valtiollisen kansanäänestyksen yhteydessä.

Neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä koskeva lainsäädäntö tuli alunperin voimaan 1.8.1990. Ensimmäinen kunnallinen kansanäänestys järjestettiin Tuusulassa 12.5.1991. Hyvinvointialueen kansanäänestyksiä ei toistaiseksi ole toimitettu.”

Luettelo toimitetuista kunnallisista kansanäänestyksistä vuodesta 1991Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 190kB

Lähde

53 §
Kansanäänestys ja kansalaisaloite (4.11.2011/1112)

Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista.

Kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä säädetään lailla.

Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi sen mukaan kuin lailla säädetään. (4.11.2011/1112)

Lähde

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu