Ajatuksia koronaepidemian tukahduttamisesta ja sen helppoudesta/vaikeudesta

Isäntä, koulutukseltaan DI (fysiikka, elektroniikka) ja molekyylibiologiaa harrastanut, totesi yllättäen kahvipöydässä: ”Jos erityisesti yli 50-vuotiaat ja riskiryhmät varovat riittävästi ja valtaosa käyttää hengityssuojaimia, niin koronaepidemia tukahtuu.”

Ennenkuin ehdin vastustaa, hän jatkoi:” Tämä ilmenee nykytilanteessa, joka ei ole ryöstäytynyt eksponentiaaliseen kasvuun, vaan pysyy maltillisena. Erityisesti Suomessa on alueita, joissa koronaa ei juuri ole, kuten Itä-Suomessa. Yritykset ovat kehittäneet käytäntöjä, joissa esim. kotiinkuljetuksessa ei allekirjoitusta vaadita, jos tuodaan paketti kotiin. Ja ihmiset pitävät etäisyyttä, koska henkikulta on kallis.”

”Uskotko, että rokotteen kehitys onnistuu?” kysyin. ”Uskon” vastasi hän. THL:n ohjeiden suhteen hän on kriittinen, esityisesti ajatukseen, että taudin on käytävä ihmispopulaatiota läpi ja pyritään vain siihen, ettei terveydenhuoltokapasiteetti ylikuormitu.

Isännän ajatuksiin kun lisää lisätyn testauskapasiteetin, tartuntaketjujen jäljittämisen ja eristyksen, niin a vot. Onko ihmisillä sellainen ajatus, että kun annetaan taudin levitä ja ihmisten sairastua, se ei voisi uudelleen levitä  ja sairastuttaa? Näinhän ei ole. Tässä koko matkan ajan ei ole THL:llä ollutkaan tavoite saada tartuntoja alas ja nyt kun kansalaiset ovat hyvin eristäneet itsensä, heitä ohjataan taas hakemaan tartuntoja?

 

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen viikolla pääministerin ilmoituksen jälkeen keskustelussa salissa kysyi.” Onko nyt tarkoitus lisätä vai vähentää tartuntoja”. Hänen 10-vuotias oli lapsen suoruudella kysynyt asiaa isältään. Tässä on huijattu ihmisiä, jotka ovat yli kuukauden ajan tsempanneet etteivät saa tartuntaa tai tartuta, talkoissa ei ole ollut tarkoituskaan saada hyvää tulosta.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen otsikolla ”Tuore tutkimus Kiinasta: Lapsilla yhtä suuri todennäköisyys saada koronatartunta kuin aikuisilla. Tutkimus vahvistaa, että koronaviruksen tartuntaketjun jäljittäminen ja eristys ovat keskeisimmät keinot kontrolloida viruksen leviämistä”. Tutkimus esiteltiin Lancet Infectious Diseases julkaisussa maanantaina.”Tutkimuksen mukaan alle 10-vuotiailla on tartuntoja 7.4 prosentilla, kun keskimäärin väestössä luku on 6,6 prosenttia. Viruksen kantajan kanssa ruokailleilla 7 prosenttia ja 11 prosenttia samassa taloudessa asuvista sai tartunnan.Tartunnan kanssa saaneiden kanssa matkustaneista 9 prosenttia sai tartunnan.”

THL:n vasta-ainetutkimuksessa juuri 500 otoksesta vain yhdellä todettiin vasta-aineita. WHO on varoittanut uskomasta, että sairastettu korona saa aikaan varman immuniteetin. Koronan sairastamisesta voi olla seurauksena aivoinfarkteja ja sisäelinvaurioita. Lasten teho-osastoilla hoidetuilla on ollut ongelmia, joista syyksi on epäilty koronaa, vaikka sitä ei ole testissä löydetty.

Koronavirus kuuluu yleisvaarallisiin tartuntatauteihin asetuksella, joka on tullut voimaan 14.2.20. Tämän taudin estämiseen ei nyt THL sitoudu, vaikka tauti on määritelty yleisvaaralliseksi. Hallitus korostaa noudattavansa lakia ja asetuksia tarkasti muissa asioissa, entä tässä?

Voitaisiinko jo hallituksessa alkaa kuulla myös asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka ovat epidemian tukahduttamisen kannalla? Esimerkiksi matematiikan apulaisprofessori Pauliina Ilmosta ja muitakin löytyy.

Pääministeri Sanna Marin sanoi keskiviikkona, että ”rajoitamme epidemiaa ja suojelemme yli 70-vuotiaita ja riskiryhmään kuuluvia”. Käsittääkseni, jos selkeästi otettaisiin strategiaksi ”tukahduttaminen” kansalainen voisi olla varma, että ”hybridistrategia”  on sama kuin ”tukahduttaminen”. Nyt se ei ole, koska pääministeri ei sanallakaan maininnut tukahduttamisesta mitään. Hän on aiemmin vain todennut, että tukahdutaminen ei onnistu. Monet tutkijat ja maiden hallitukset ovat eri mieltä.

Hallituksen tulee antaa ilmoitus kansalaisille valitusta strategiasta kirjallisena ja riittävästi perusteltuna ja tulee olla selvää mikä on tavoite. Tavoite ei ole nyt selvä.

 

 

KirsiVisunen

Yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut terveydenhoitaja, joka asuu pääosin Kerimäellä, mutta myös Helsingissä Olen 65-vuotias ja eläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu