Hyvinvointialueille lisää rahaa tai tehtäviä pois

Maamme hyvinvointialueista valtaosalla ei rahat riitä palveluiden tuottamiseen.

Mihin rahat menevät, kohonneisiin kustannuksiin, henkilöstön palkankorotuksiin, ehkä myös sotehimmelin ylläpitoon.

Terveyskeskusjärjestelmä on perustaltaan hyvä, kunhan vain henkilökuntaa riittää. Osa työntekijöistä, lääkäreistä ja hoitajista on äänestänyt jaloillaan työpaineen vuoksi. Moni terveyskeskuslääkäri viettää illatkin terveysasemalla saadakseen potilaspaperit kirjoitettua.

Sote-uudistuksen tavoitteena oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa, että sairaudet todettaisiin ajoissa ja erikoissairaanhoidon kustannukset laskisivat. Valitettavasti koko maassa näyttää siltä, että suunta on purkaa lähipalveluja ja keskittää toiminta isoihin keskuksiin. Lähipalveluita ei pidä supistaa liiaksi tasa-arvon vuoksi. Maaseudun bussiyhteydet ovat huonot usein.

On kohtuutonta, että sote-alueet joutuvat supistamaan toimintoja. Kohtuullista on, että valtio tulee apuun tai vähentää lakisääteisiä tehtäviä hyvinvointialueilta. Käytännössä tehtävien vähentäminen lienee mahdotonta.

Savonlinna on vesistön pilkkoma laaja kunta, jossa toimii keskussairaala. Nyt sairaalamme on vaarassa muuttua terveyskeskussairaalaksi, jossa on  myös sisätautipäivystys, kun kirurgiaa tunnutaan ajettavan Mikkeliin, joka säilyy keskussairaalana. Savonlinnalaiset vastustavat tietysti. Keskussairaala on meille tärkeä elinvoiman ja työpaikkojen kannalta. Sairaanhoitajakoulutuskin on siitä kiinni. Meillä on paljon kesäasukkaita ja vesistöisyyden myötä pitkät matkat Mikkeliin. Syntyy tilanteita, että terveys vaarantuu hoitoonsaattamisessa, jos etäisyys on pitkä.

Kyllä näin korkean veroasteen maassa täytyy saada kohtuulliset terveyspalvelut. Sitä hyvää mitä meillä on, ei pidä romuttaa.

KirsiVisunen
Perussuomalaiset Savonlinna

Savonlinna kaupunginvaltuutettu (PS), Maakuntavaltuustoryhmän puh.joht.
Sivistyslautakunnan jäsen.
Etelä-Savon hyvinvointialueen vara-aluevaltuutettu ja aluehallituksen varajäsen. Savonlinnan Seudun Perussuomalaiset ry hallituksen jäsen.
Kuntaliiton valtuuskunnan varajäsen.

Yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut terveydenhoitaja, joka asuu pääosin Kerimäellä, mutta myös Helsingissä. Olen 69-vuotias ja eläkkeellä. Kokemus 40 vuotta terveydenhuollossa. Kirjoittamani mielipiteet ovat omiani, eivät puolueen kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu