Miksi nuor.psyk.prof. Riittakerttu Kaltiala sanoo ei alaikäisen juridisen sukupuolen korjaukselle/ Translaki

Translaki on pian äänestettävänä eduskunnassa. Se koskee vain täysi-ikäisiä. Helsingin Sanomissa haastateltu Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala sanoo ei alaikäisten juridisen sukupuolen korjaukselle lausunnossaan eduskunnan  sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Kirjoitan tässä keskeiset asiat hänen haastattelustaan 27.1.23  HS:ssa.

Hän toteaa, että nuoruusiässä identiteeetin rakentaminen on kesken ja aikuisten ei pitäisi ryhtyä vahvistamaan eikä hillitsemään identiteettikokeiluja, jotka kuuluvat kasvuun. Esimerkiksi Seta on eri mieltä ja katsoo, että on tarpeen myös lapsen saada sukupuoltaan vastaavat henkilöpaperit ja tulla kohdatuksi sukupuolensa mukaisesti.Kaltiala sanoi lausunnossaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, ettei ikärajaa pidä laskea.

Hänen perustelunsa on, että nuoruudessa identiteetin rakentaminen on vasta käynnissä ja lopputulos ei ole tiedossa. Hän on vastannut Taysin sukupuoliahdistusta koskevien nuorten arvioinneista vuodesta 2011 lähtien.Hän on julkaissut tutkimuksia ja on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija. Hän toteaa, että osa lapsista identifioituu vastakkaiseen sukupuoleen, mutta murrosiässä kokeekin neljä viidestä toisin. On viisasta seurata tilannetta ja antaa lapselle kasvurauha ja tukea muutoin. Tärkeää on hyväksyä lapsi omana itsenään.Lapsen tai nuoren kokemusta ei tule kieltää.

Jos juridinen sukupuoli muutetaan nuoruudessa on se vahvaa psykologista puuttumista, joka ohjaa lapsen kehitystä. Nuori kokeilee erilaisia identiteettejä ja on suggestioaltis ja se on nuoruudessa normaalia. Vuonna 2011 lasten ja nuorten sukupuoli-identitetin häiriöt olivat Kaltialan mukaan harvinaisia,  vuoden 2015 jälkeen on määrä kymmenkertaistunut.Nyt lähes kaikki ovat sukupuoliristiriitaan teini-iässä havahtuneita tyttöjä, toisin kuin aiemmin he olivat pieniä poikia. Kolmella neljästä on myös nyt vakavia mielenterveyden ongelmia. Moni nuori tarttuu Kaltialan mukaan nykyisin mediassa olevaan ajatukseen, että hänen muutkin ongelmansa johtuvat sukupuoliristiriidasta ja ratkeavat jos muut alkavat nähdä hänet oikeassa sukupuolessa. Näin ei käy kuitenkaan, ”Mielen tasapaino ei synny siitä, että saa toisen tekemään ja näkemään mitä haluaa”.

Lausunnossaan valiokunnalle  Kaltiala arvioi, että voisi olla parempi ettei mitään fyysisiä hoitoja aloitettaisi sukupuoli-identiteetin perusteella ennen aikuisuutta. ”Suomalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että monen alaikäisenä hormonaalsita hoitoa saaneen psyykkinen vointi ei parantunut vaan heikkeni”.Ruotsissa ja Britanniassa on alettu rajoittamaan hoitojen käyttöä, niiden oltua aiemmin yleisempiä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti, että valtioneuvoston tulee valmistella lakimuutoksia myös transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuksien edistämiseksi. Lastenlääkäriyhdistys, Psykiatriyhdistys ja Lääkäriliitto pitivät nyt totetutunutta 18-vuoden ikärajaa tarpeellisena. Kaltiala totetaa, että ” Lapsille ja nuorille kuuluu erityisoikeus huolenpitoon ja suojeluun. Siksi he eivät myöskään voi välittömästi saada kaikkea mitä nyt haluavat”.

Mielestäni Kaltialan kanta on oikea.

 

 

KirsiVisunen
Perussuomalaiset Savonlinna

Savonlinna kaupunginvaltuutettu (PS), Maakuntavaltuustoryhmän puh.joht.
Sivistyslautakunnan jäsen.
Etelä-Savon hyvinvointialueen vara-aluevaltuutettu ja aluehallituksen varajäsen. Savonlinnan Seudun Perussuomalaiset ry hallituksen jäsen. Perussuomalaisten Etelä-Savon piirihallituksen varajäsen.
Kuntaliiton valtuuskunnan varajäsen.

Yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut terveydenhoitaja, joka asuu pääosin Kerimäellä, mutta myös Helsingissä. Olen 69-vuotias ja eläkkeellä. Kokemus 40 vuotta terveydenhuollossa. Kirjoittamani mielipiteet ovat omiani, eivät puolueen kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu