Mitä mieltä olet eläkkeiden lisäverottamisesta?
Olen kysynyt tutuiltani, joilla tiedän olevan hyvä käsitys valtiontaloudesta, mitä mieltä ovat eläkkeiden lisäverottamisesta. Tässä kaksi vastausta.
Asia tulee käsittelyyn hallituksen kehysriihessä kuun puolivälissä.Itse toivon, ettei ainakaan pieniä, alle 2000 euron eläkkeitä leikattaisi.Esim. pääkaupunkiseudulla ei sillä eläkkeellä pysty elämään korkean vuokratason vuoksi.
1. ”Eläkkeiden lisäverottaminen ei kuulosta hyvältä idealta, Suomen verotustaso on jo aivan liian korkea.
Olennaista olisi käydä menot läpi kammalla ja karsia menoja. Pöhöttynyt Yle, THL ja opetushallitus jne. puolittaa, Sitra ja UPI lakkauttaa, kehitysapu edelleen puolittaa, Suomen akatemian määrärahat puolittaa. Näistä tulisi jo 1,5 miljardia.”
2. ”Parempi pieni veronkorotus kuin indeksileikkaus, koska veronkorotuksen voi perua myöhemmin. Tosin ne tuppaavat helposti jäävän pysyviksi. Eläkeläisten verotus taitaa jo nyt olla korkeampi kuin työssäkäyvän, joten ei sitä paljon voi korottaa. Tasakorotus max 0,5 prosenttiyksikköä voisi olla mahdollinen, jos eläkkeitä täytyy leikata. Uudet alkavat eläkkeet ovat ilmeisesti korkeampia kuin vanhat, joten työikäisten indeksiä voisi leikata. Sillä on vaikutusta vasta pidemmällä aikavälillä. Siis jos taitettu indeksi on vielä voimassa, en ole seurannut, mutta se oli joskus palkkaindeksi ja sitä voisi ehkä leikata.
JK.Korjaus työikäisten indeksi ei ollut täysi palkkaindeksi, vaan 80% Ja 20% hintaindeksi.”
Elkeläisillä on jo nyt raippavero, jota palkansaajilla ei enää ole. Sen on syytä riittää, kun eläkkeistä ei saa myöskään työtulovähennystä.
Muutoin on syytä pitää verotaulukot yhtäläisinä palkansaajille ja eläkeläisille, koska myös eläkeläisillä voi olla ansiotuloja ja silloin kahden erilaisen verotaulukon soveltaminen progressiivisessa koko vuoden yhteistulossa aiheuttaa monenlaista ongelmaa. Valtion kannalta on sama millä mekanismilla verokertymä tulee, kunhan se vain tulee. Silloin helppo ja ongelmaton keino on vain yksinkertaisesti korottaaa työeläkkeitä. Sitä kautta saa myös lisää ALV-tuottoa ja piristystä yksityisen sektorin toimintaan.
Eläkeiän korottaminen olisi parempi keino, jolla ei olisi myöskään mitään negatiivisia vaikutuksia valtiontaloudelle ja se pönkittäisi eläkevarallisuuden riittävyyttä, josta jotkut ovat (hiukan turhaankin) olleet huolissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö näe yhtään sukupolvien välistä epäoikeudenmukaisuutta, jos nykyisin eläkkeellä olevien tilanteeseen ei puututa, mutta samaan aikaan lähivuosina eläkkeelle jäävien eläkeikää nostetaan taas kerran?
Minä näen, joskin hiukan omakin lehmä on ojassa. Siis henkilö, jonka työstä on keskimäärin maksettu suuruusluokkaa 18% eläkemaksu pääsi eläkkeelle 63 vuotiaana. Sen sijaan henkilö, jonka työstä on keskimäärin maksettu 25% eläkemaksu, pääsee eläkkeelle 69 -vuotiaana.
Nämä luvut näin suuntaa-antavina.
Jos tuleva eläkeikä todellakin hilataan 70 korville, on kyllä syytä puuttua myös nyt maksettaviin eläkemaksuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkkeisiin tehtävät heikennykset alentaa myös pumpulisukupolven omia eläkkeitä, mutta omaan napaan tuijottaminen ja järjen käyttö ovat kaksi eri asiaa, eikä tällaista asiaa jakseta miettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevien polvien eläkkeitä heikennetään ja/tai eläkkeelle jäämisen ikää nostetaan joka tapauksessa. Miten aiemmin leikkuri otetaan käyttöön, sitä lievempi heikennys riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Todistit väitteeni pitävän paikkansa. Mitään leikkauspakkoa ei ole nyt, eikä tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymykseen ehdoton ei.
Nyt eletään huijauksen ja puijauksen aikaa, verotulot menee tähän tarkoitukseen eli rahaa jaetaan kuka taitavammat huijaukset ja selitykset keksii itselleen ja eturyhmilleen.
Verotus on niin tapissaan että veronkorotukset voi tulla kysymykseen ainoastaan tavaroiden hinnoissa.
Meillä on kyllä tavaroita joissa alv voisi hyvin olla 100%.
Sen sijaan peruselintarvikkeissa ja asumisessa ei saa olla lainkaan alv:tä mutta esimerkiksi lemmikkien ruoka on jo ihan eri asia.
Ilmoita asiaton viesti