Mitä on oikeudenmukaisuus yhteisössä, miten estää itsevaltaiset otteet?

 

 

Jos työpaikalla tai yhteisössä yhteistyö menee huonosti, on taustalla usein epäoikeudenmukaiset ratkaisut. Vaikka yleisesti noudatamme länsimaista arvopohjaa, niin yksittäisten ihmisten käsitys oikeudenmukaisuudesta vaihtelee.

 

Ratkaisuja tehdessä ei voida kuunnella vain yhtä tahoa, vaan on myös vastakkaisen puolen kannanotto tulee kuulla oikeasti. Mikäli näin ei tehdä, leviää pelko alaisiin, että sama voi kohdistua kehen vain. Hyvänä perusteena voi käyttää Kantin kategorista imperatiivia. ” Onko ratkaisu sovellettavissa ja tulos hyvä yleisenä ohjeena muihinkin tapauksiin?”

 

Ihmettelemme miten diktatuurit syntyvät. Ne alkavat pienestä ja ihmiset alistuvat kunnes tilanne on todella paha. Ilmeisesti evoluution myötä ihmisillä on vahvana taipumus alistua itsevaltaisenkin johtajan alaisuuteen. Tilanne estää luovuuden ja todellisen kehittymisen yhteisössä ja ajan kanssa syntyy painetta radikaaliin muutokseen.Sananvapautta ei oikein ole, koska siitä voi seurata rangaistus.

 

Joskus päätyy johtoon henkilö, joka jakaa ihmiset mustiin ja valkoisiin ja saattaa sen mukaan kohdella ihmisiä eri tavoin. Kaikki tämä tekee yhteisöstä sairastuttavan. On johtajan korviin kuiskuttelijoita, provosointia, johdattelua ja syntyy luotettu hovi. Analyyttisesti tarkastelevat savustetaan ulos. Toimintateho kärsii ja yhteisöstä tulee sairastuttava.

 

Nämähän ovat tuttuja tilanteita työpaikoilla ja yhteisöissä. Mikä neuvoksi?

KirsiVisunen
Perussuomalaiset Savonlinna

Savonlinna kaupunginvaltuutettu (PS), Maakuntavaltuustoryhmän puh.joht.
Sivistyslautakunnan jäsen.
Etelä-Savon hyvinvointialueen vara-aluevaltuutettu ja aluehallituksen varajäsen. Savonlinnan Seudun Perussuomalaiset ry hallituksen jäsen.
Kuntaliiton valtuuskunnan varajäsen.

Yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut terveydenhoitaja, joka asuu pääosin Kerimäellä, mutta myös Helsingissä. Olen 69-vuotias ja eläkkeellä. Kokemus 40 vuotta terveydenhuollossa. Kirjoittamani mielipiteet ovat omiani, eivät puolueen kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu