Sairaala- ja päivystysverkkolaki tarvitsee kunnolliset vaikutusarviot
Sairaala- ja päivystysverkkolaki on tulossa eduskuntaan käsittelyyn. On hyvä,jos tulevia päätöksiä opponoidaan. Kyseessä ovat suuret päätökset koko sairaala- ja päivystysverkkoa koskien.
Savonlinnan osalta kannattaa kuunnella esim.kaupungin johtavia viranhaltijoita ja kaupunginhallituksen jäseniä,jotka ovat tehneet laskelmia vaikutuksista. Saattaa olla, että ongelmat esim. ostopalvelulääkäreiden palkkioista ja muut ongelmat tulevat koskemaan myös muita hyvinvointialueita ja ministeriössä lasketut säästöt eivät toteudu.
Jos säästöpäätöksistä ei synny säästöä, niin niitä ei mielestäni pitäisi toteuttaa. Lääkäripula on ongelman ydin, josta jo 10 vuotta sitten kirjoitin tuloksetta kansanedustajille.Hoitajapula on nykyisin. Hieman on senkin syy, että hoitajat työlääntyvät, kun lääkäreitä puuttuu ja he saavat vihaista palautetta, joutuvat venymään ja kysymys on aina vastuukysymyksistä terveyden ollessa kyseessä.
Lääkäriliitto kantaa myös vastuun tästä oltuaan mielestäni haluton lisäämään koulutusmääriä vuosien aikana.Nyt heidät on saatava omalääkärimallin taakse. Olen tehnyt terveydenhoitajaparina lääkärin kanssa omalääkärimallilla työtä vuosia ja se todella tehosti työtä, kun puhelimitse saattoi asioita hoitaa, kun asiakas oli tuttu. Se on saatava vauhtiin.
Savonlinnassa pitkät etäisyydet ja saaristoisuus on otettava huomioon. Ruotsinkieli ja etäisyydet on luvattu ottaa huomioon.Olen työskennellyt terveydenhoitajan työni lisäksi päivystyksissä vuodesta 1976 lähtien eri paikoissa. Kaikissa on ja tuntuu olevan ongelmana ruuhkat, näin myös Savonlinnan keskussairaalan päivystyksessä, jossa olin kaksi vuotta joitain vuosia sitten.
Perusterveydenhuolto ei missään tunnu vetävän tarpeeksi hyvin ja ihmiset hädissään hakeutuvat päivystyksiin, joista usein käännytetään eli hoitopaikat pompottelevat potilaita resurssien puutteessa.
Terveysasemia ei tule liiaksi keskittää. Terveydenhuolto on lähellä sosiaalipalvelua ja heikompiosaiset tarvitsevat lähellä olevan paikan, jossa on vähintään terveydenhoitaja, joka osaa arvioida hoidontarpeen ja antaa oman alansa palvelut ja tuen.
Valitettavasti maassa isommat kaupungit ovat saaneet luonnollisesti aluevaltuutettuja enemmän, jolloin he yleensä tuntuvat äänestävän ison kaupungin eduksi ja terveysasemia keskitetään kaupunkeihin. Tasa-arvo terveyspalveluiden suhteen tulee olla myös syrjemmällä asuvilla.
Onnea matkaan tämän suuren asian kanssa päättäjille! Päättäjien ei kannata mennä ohjailun mukaan. Virkakuntaan Suomessa luotetaan, mutta heidänkin näkemyksiään tulee opponoida ja vaatia kunnon vaikutusarviot päätösten pohjaksi.Jos vaikutusarviot ovat puutteelliset, ne tulee hankkia henkilöiltä, jotka tuntevat ko.sairaalan tilanteen kunnolla.
Mielipiteet ovat omiani.
Kommentit (0)