Yhdenmukaisuuden paine pienemmillä paikkakunnilla estää muutosta
”Näin on meillä ollut ja näin on oleva”. Perinteen ja yhdenmukaisuuden paine on usein suuri pienillä paikkakunnilla poliittisessa ajattelussa.Muutosta ei tapahdu. Ehkä joskus hyppäyksittäin.
Esim. perussuomalaisten koko maata koskeva gallupkannatus ei näy helposti maaseudun pienten kuntien valtuustoissa, jossa on vaaleista toiseen äänestetty keskustaa. Ihmiset eivät uskalla tulla kaapista ulos ajatellessaan eri lailla kuin valtavirta. Vaatii luonteen lujuutta kestää erilaisuuden paine ja ensimmäiset ovat tienaukaisijoita, joiden jäljessä muut tulevat.
Tapahtuuko muutos sitten joskus äkillisesti? Tulee momentum, jolloin suunta vaihtuu. Tällä hetkellä nuoremmat äänestävät pääosin punavihreitä puolueita, iäkkäämmät kokoomusta, keskustaa ja perussuomalaisia. Nuorillakin on yhdenmukaisuuden paine ja yliopistoissa taatusti ei-punavihreästi ajatteleva on harvinaisuus.
Biologia ja evoluutio on luonut meidät laumasieluiksi. Kansan kahtiajako näkyi selvästi juuri USA:ssa.
Niin olin itsekin 70-luvulla 16-vuotiaana Teiniliiton leiriltä tullessa aivopesty punaiseksi. Muistan sieltä palopuheet. Teimme miehen kanssa toivioretken Leningradiin ja kun näimme todellisuuden kaupungissa , otimme kotiin palattuamme hiljaa Karl Marxin kuvan pois sängyn yläpuolelta. Sen jälkeen tiesin miten altis ihminen voi olla joukkoilmiöille ja ryhmän paineelle.
Poliittinen näkemys liittyy identiteettiin ja tukee minuutta. Siksi sitä ei hevin muuteta.
Niin.. ehkä suomi on joiltain osin – maaseudulla – jämähtänyt kun ei ole mitään yhteiskunnallista kehitystä mikä sen muuttaisi.
Käytänön tasolla olen itse törmänyt kaikkeen siihen mitä ei olisi uskonut kun suomi EU:iin vietiin. Meillä on kaventunut lahdistö,sananvapaus ja muuttotappioisilla paikkakunnilla menee palvelutkin eikä tätä kehitystä olla oikein mitenkään kyetty estämään. Siitähän keskustapuolueellakin lienee lopulta kyse : maaseudun tyhjeneminen vaikka oltaisiin oltu hallituksessa suurimpana puolueena…
Näin kuntavaalien alla on vielä hieman aikaa yrittää vaikuttaa nykyiseen kehitykseen vaikka perimmältään kyse on jo siitä että minä jos eivät muut tietoviisaat ” vaan odota loppua” koska mitään ei näytä olevan tehtävissä talouden romahtaessa. Se on sitten toinen asia mitä EU kannattajat asiasta ajattelevat sen sijaan mitä todella tapahtuu..
En sitten tiedä niin onko näissä vaaleissa yksi uutuus youtuben kautta tulevat vaalimainokset tms. kun kiinnostus politiikkaan EU oloissa on mennyt nollaan. Tästä kuopasta demokratian näkökulmasta on vaikea nousta jos asiaa ajattelee siten mitä hyötyä äänestämisestä on ?
Maaseudusta puheenollen jos kepu on suurin ja ehkäpä ainoa paikkakunnalla oleva varteenotettava puolue ei vaihtoehtoja jää..
Olen ite kirjoitellut joskus suivaantuneena siitä millainen osuus äänestämättä jättäneillä on sitten kun on sanottu että on edesvastuutonta jättää äänestämättä. Kysyä sopii voiko tosiaan olla näin yksinkertainen suhde äänestämiseen ?
Kymenlaaksossa ja Kouvolassa aivan kaamea kuntakehitys jossa sitten jonain rinnakkaistodelisuutena hankkeet joihin on saatu kaadettua rahaa.
Demokratia on muuttunut kumileimasinpolitiikaksi jossa suurimmat puoleet käyttää esityslistoilla olevat asiat valtuustossa ja jos tämä ei tyydytä toisinajatelijoita voidaan erota tai sitten kenkää saa pienemmästäkin haraamisesta jota kutsun teilaamiseksi.
Näyttää sille että Kouvolassa jos ei muulalla nykykehitys on tuonut kasvavan marttyyrien armeijan esiin… aivan kuin euro olisi tässä yksi kannuskivi ja se että mielipiteitä ei saakaan välttämättä esiin jos ne ovat EU kriittisiä tai edes kuntapolitiikkaa arvostelevia.
Keiken takana kepu ? (perusuomalaiset)
Tuntuu että nykyinen kehitys segmentoi kapean oikeistolaisen politikoinnin.
Voisi tässä lopuksi esittää jonkinlaisen vitsin : kepu pärjää maaseudulla kun ehdokkaaksi laitetaan jokin pyntätty isorintainen nainen.
Ketä kiinnostaa naama ja numero muuten varsinkaan jos ei ole muuta sanottavakaa kuin että sydän on oikealla tms. tyhmää…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kuvattu.
Ilmoita asiaton viesti