Yhdenmukaisuuden paine pienemmillä paikkakunnilla estää muutosta

”Näin on meillä ollut ja näin on oleva”. Perinteen ja yhdenmukaisuuden paine on usein suuri pienillä paikkakunnilla poliittisessa ajattelussa.Muutosta ei tapahdu. Ehkä joskus hyppäyksittäin.

Esim. perussuomalaisten koko maata koskeva gallupkannatus ei näy helposti maaseudun pienten kuntien valtuustoissa, jossa on vaaleista toiseen äänestetty keskustaa. Ihmiset eivät uskalla tulla kaapista ulos ajatellessaan eri lailla kuin valtavirta. Vaatii luonteen lujuutta kestää erilaisuuden paine ja ensimmäiset ovat tienaukaisijoita, joiden jäljessä muut tulevat.

 

Tapahtuuko muutos sitten joskus äkillisesti? Tulee momentum, jolloin suunta vaihtuu. Tällä hetkellä nuoremmat äänestävät pääosin punavihreitä puolueita, iäkkäämmät kokoomusta, keskustaa ja perussuomalaisia. Nuorillakin on yhdenmukaisuuden paine ja yliopistoissa taatusti ei-punavihreästi ajatteleva on harvinaisuus.

 

Biologia ja evoluutio on luonut meidät laumasieluiksi. Kansan kahtiajako näkyi selvästi juuri USA:ssa.

 

Niin olin itsekin 70-luvulla 16-vuotiaana Teiniliiton leiriltä tullessa aivopesty punaiseksi. Muistan sieltä palopuheet. Teimme miehen kanssa toivioretken Leningradiin ja kun näimme todellisuuden kaupungissa , otimme kotiin palattuamme hiljaa Karl Marxin kuvan pois sängyn yläpuolelta. Sen jälkeen tiesin miten altis ihminen voi olla joukkoilmiöille ja ryhmän paineelle.

Poliittinen näkemys liittyy identiteettiin ja tukee minuutta. Siksi sitä ei hevin muuteta.

KirsiVisunen
Perussuomalaiset Savonlinna
Ehdolla kuntavaaleissa

Yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut terveydenhoitaja, joka asuu pääosin Kerimäellä, mutta myös Helsingissä Olen 66-vuotias ja eläkkeellä. Perussuomalainen kuntavaaliehdokas Savonlinnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu