Mennään metsään?

YLE:lla on vireillä kampanja mennään metsään

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/23/merkitse-metsakayntisi-mennaan-metsaan-laskuriin-suojellaan-nain

Kysymys kuuluu:

Onko jokamiehen oikeutemme jollain lailla vaarassa, jos sitä tarvitsee kampanjan avulla suojella?

MIkäli jokamiehenoikeudet ovat vaarassa, niin mikä organisaatio, yhteisö tai hallinto ne on Suomen kansalta riistämässä?

Jos jokamiehen oikeuksia ollaan riistämässä tai karsimassa, niin riittääkö pelkkä YLE:n kampanja oikeuksien säilyttämiseen?

Enkö näe metsää puilta?

Jokamiehenoikeus on eräänlaista tapaoikeutta, eli vakiintunut käytäntö on muuttunut historian saatossa velvoittavaksi. Samanlainen lakiin kirjaamaton säädös on mm. isännänoikeus.

Voitaisiinko katsoa, että jokamiehenoikeus on pelkästään lainsäätäjien hyvän tahdon varassa?

Lakeja säätämällä jokamiehen oikeuksia olisi helppo rajoittaa tai supistaa maanomistajien hyväksi, varsinkin kun jokamiehen oikeus on lakiin kirjaamaton oikeus eikä nauti perustuslain suojaa.   

Jos joku tämän kaltaista suunnittelee, niin silloin mennään metsään ja huolella. En usko, että kovinkaan moni olisi valmis luopumaan oikeudestaan marjastaa, kalastaa, metsästää tai pelkästään samoilla missä huvittaa.

Mutta jos esim. pohjavedet halutaan myydä jollekin monikansalliselle konsortiolle, niin jokamiehen oikeus lienee ensimmäinen häviäjä.

Samanlaista oikeutta ei ole kovin monissa maissa. 

 

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu