3D-aseet uhkaavat Eurooppaa yhä enemmän, entäpä Ukrainaan toimitetut aseet

Europol on huolissaan 3D tulostettujen aseiden valmistamisesta ja yleistymisestä.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5d1e4925-ef3f-4487-a2bf-e5f37573ccb1

Luulisi Europolilla olevan tähdellisempääkin huolehdittavaa, kuten mm. se, miten estää aseiden salakauppa Ukrainasta muualle Eurooppaan. Muusta maailmasta ei nyt niin väliä.

Eihän kukaan järkevä tulosta asetta muovista muuhun kuin leikkikaluksi. Palataan asiaan, kun metallia ja erityisesti terästä tulostavat 3D-tulostimet yleistyvät. Jos Europolia kovasti pelottaa, niin CNC-jyrsimet pitäisi kieltää.

Euroopan ja merkittävissä määrin mm. Ruotsin alamaailman käytössä olevat aseet, erityisesti sotilasräjähteet,  ovat peräisin hyvin pitkälti Balkanin alueelta, jossa käytiin sotaa viime vuosituhannella. Aseita jäi kansalaisille sodan loppuessa tuhatmäärin, ellei jopa tuntuvasti enemmänkin.  Kosovon hintatasolla yhdellä Ruotsiin myydyllä Kalashnikovilla elää leveästi muutaman kuukauden.

Nyt Ukrainassa on päällä kriisi, joka päätyttyään tulee näkymään laittomien aseiden markkinoilla. Maastoon jää taistelujen jälkeen lojumaan tuhatmäärin sotilasaseita, ammuksia ja räjähteitä, joita siviilit noukkivat joutessaan parempaan talteen. Siellä ei ketään kiinnosta jotkin TUKES:n turvamääräykset. En yhtään epäile keskiverto ukrainalaisen rehellisyyttä, mutta varmaa on se, että tuhansista kaatuneiden venäläis- ja ukrainalaissotilaiden aseista huomattava osa jää kateisiin.

Aseita ei vielä liiku suuresti rajojen yli, koska Ukrainan ja muun Euroopan välinen rajavyöhyke lienee tällä hetkellä maailman yksi vartioiduimmista. Ukrainalaiset toistaiseksi itse varmistavat sen, että vain naisia ja lapsia liikkuu rajan yli.

Varmaa on kuitenkin se, että siinä vaiheessa, kun sota päättyy ja ukrainalaiset palaavat normaaliin elämänrytmiin, nämä ”sotasaalisaseet” nousevat tavalla tai toisella pinnalle. Ukrainan pimeiltä markkinoilta tulee löytymään kaikkea mahdollista käsikranaateista telamiinoihin ja rynnäkkökivääreistä NLAW-panssaritorjuntaohjuksiin. Jollainhan ukrainalaisten rikollisten ja osin tavallistenkin ihmisten täytyy elää. Ostajia taatusti riittää. Ainakin Lähi-idän suunnilta.

Käyty sota ei tee ukrainalaisista sen varakkaampia kuin mitä he olivat ennen sotaa. Jos tarjolla on helppoa rahaa ja vieläpä euroissa tai dollareissa, se otetaan varmuudella vastaan.

 

+3
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu