Aiheuttaako Norwegianin konkurssi todellisen konkurssien ketjureaktion?

Euroopan lentoliikenteen koronakriisi tulee heijastelemaan ihmisten matkusteluun vuosia eteenpäin. Flybe kaatui jo ja nyt on Norwegian menossa perässä. Ryanairkaan tuskin on turvassa myllerrykseltä, koska senkin liiketoiminta on pysähdyksissä, mutta kulut juoksevat. Samaan lamaan törmäävät vielä kymmenet muut pienemmät lentoyhtiöt, jotka lentävät isojen alihankkijoina.

Kun Euroopan taivaalta katoaa samanaikaisesti puolen vuoden-vuoden sisällä satoja lentokoneita, se tarkoittaa samalla valtaisan alan työttömyyden lisäksi sitä, että jäljelle jäävien lentoyhtiöiden lentojen hinnat saattavat pahimmillaan tuplaantua, mikä taas tarkoittaa edelleen vähentyvää turismia, mikä taas tarkoittaa esim. Välimeren maiden taloudellisen ahdingon syvenemistä. Syöksykierre on alkamaisillaan.

Jokainen lentokonetta ohjannut tietää, että syöksykierteen saa oikaistua oikea-aikaisella peräsimen käytöllä.

Lapin matkailu elää nykyisin käytännössä pelkästään ulkomaisista turisteista. Suomalaiset mökkeilijät eivät sinne juurikaan rahaa jätä. Jos ulkomaisia turisteja ei saavu Lappiin kaudelle 2020-2021, Lappi tulee törmäämään kaikkien aikojen matkailualan konkurssiaaltoon ja valtaisaan työttömyyteen, eivätkä Helsinginkään hotellit ole sen paremmassa turvassa.

Finnairilla taputellaan jo karvaisia käsiä yhteen ja sen ekonomistit laskeskelevat, paljonko lippujen hintoja uskaltaa korottaa, kunhan lentoliikenne elpyy ja jahka paha kilpailija Norwegian ammutaan alas ilmatilasta. Kannattaisi kuitenkin muistaa, ettei yrityksilläkään ole hetkeen varaa maksaa business-hintaisia lippuja.

Matkailun kannalta ei ole kenenkään etu, että alalle syntyy alueellisia monopoleja tai että vain Lufthansa ja muut isot hoitavat jatkossa Euroopan ilmaliikenteen itse määräämillään hinnoilla.

Se oikea ohjausliike syöksykierteen oikaisemiseen olisi nyt tukea lentoliikennettä ja lentohenkilöstöä, jotta business ei jäisi vain harvojen henkiinjäävien yhtiöiden etuoikeudeksi. Se tarkoittaisi samalla paluuta entiseen, jolloin lentämiseen oli varaa vain jet setillä. (Siitähän sana jet set on nimenomaisesti peräisin)

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu