Alkaako Yhdysvaltain ilmavoimien kaluston ikä näkymään onnettomuustilastoissa

Iltalehti uutisoi Yhdysvaltain ilmavoimien F-16 hävittäjän syöksyneen mereen. Samaan hengenvetoon lehti uutisoi, että samalle konetyypille on sattunut jo kaksi samantyyppistä onnettomuutta vuoden sisällä pelkästään Etelä-Koreassa. F-16 on konetyyppinä jo vanhempi kuin F-18 Hornet. Toki sitä on valmistettu kauan ja päivitetty yhä modernimmaksi. Onnettomuuksien suuri lukumäärä kuitenkin antaa syyn olettaa, että koneiden lentotunnit alkavat hiljalleen tulla täyteen tai sitten pultit ovat muutoin jääneet huollon jäjiltä löysälle.

Samanlainen ongelma jenkeille tuli eteen tekniikaltaan melkoisen monimutkaisen V-22 Osprey koneen kanssa. Ne laitettiin tyystin lentokieltoon.

Ukraina saa nyt koneita, joilla on lennetty jo melkoinen tuntimäärä pohjille. Toivottavasti pysyvät ilmassa omillaan. Riski tulla alasammutuksi on Ukrainan ilmatilassa muutoinkin kohtuullisen suuri. Kun tähän lisätään se, etteivät ukrainalaispilotit ole saaneet kuin osan siitä koulutusmäärästä, jonka länsipilotit joutuvat käymään läpi, ennen kuin pääsevät taisteluhävittäjän puikkoihin, niin onnen varassa lennellään.

(Älköön kukaan lässyttäkö, että heillähän on jo kokemusta MIG ja Suhoi kalustosta. Sillä ei ole mitään merkitystä, kun siirrytään aivan eri kulttuurissa rakennettuun koneeseen. Kyseessä ei ole Ladan vaihtaminen länsiautoon)

Hävittäjälentäjän paras turva on kova ja pitkä koulutus. Esim. suurin osa jo ennen toista maailmansotaa koulutuksensa aloittaneista saksalaispiloteista selvisi hengissä vuodet 1939-1945 puhtaasti lentotaitonsa ansiosta. Samalla suhteella selvisivät myös kokeneimmat suomalaiset.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten etulinjaan tiedotetaan uusien koneiden saapumisesta, etteivät innokkaimmat tulita omia koneitaan.

Kesällä 1944 suomalaispilottien yksi riskitekijä oli tulla omien alasampumaksi omatunnuksista huolimatta. Lähdeteosten mukaan jokunen kone ammuttiin alas omien tulituksessa.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu