Ari Pesonen ja Nea Uusitalo estivät kommentoinnin, mikä on fiksu veto

Ari Pesonen kirjoitti hyvinkin kuumottavasta aiheesta, joka triggeröi passiivisimmatkin trollaajat, eli Suomen toiminnasta Saksan liittolaisena toisessa maailmansodassa ja siitä, kuka hyökkäsi ensin.

Uusitalo jatkoi kiperällä kysymyksellä.

Revanssistahan jatkosodassa oli kyse ja jopa rivimiehet tiesivät, että kun Tarton raja ylitettiin, oltiin ”rosvoretkellä.” Luotettiin isoon veljeen ja sen Wehrmachtiin, joka oli saavuttanut menestystä uudella sodankäynnin muodolla, eli salamasodalla. Salamasotaan Suomikin lähti mukaan kesäkuussa 1941, jolloin saavutettiin pikavauhtia kaikki se menestys, minkä Suomi sodassa onnistui saavuttamaan. Tapahtumat siitä eteenpäin pohjustivat tulevaa perikatoa, joka ei onneksi realisoitunut Suomen miehittämisenä, kuten muulle itäiselle Euroopalle kävi.

Pesonen voisi jatkaa aiheella, joka käsittelee Suomen armeijan välirauhan aikaista salaista kaukopartiotoimintaa. Näistä retkistä löytyy kertomuksia eri muistelmateoksista.

Ilmeni, ettei parisataamiljoonaisen kansakunnan voittaminen ei ole läpihuutojuttu. Tosiasiassa venäläiset perääntyivät taktisesti ja joukkojaan säästellen antaen suomalaisten edetä. Eihän Suomen armeijalla olisi muussa tapauksessa ollut minkäänlaista sanansijaa puna-armeijan aavistuksen verran suurempia joukkoja vastaan. Hyökkäys pysähtyi käytännössä sille tasalle, mihin STAVKA, eli Neuvostoliiton puna-armeijan pääesikunta käski sen pysäyttää. Käytännössä Syväri-joelle, jossa oli sillanpääasema.

Mannerheim ymmärsi saman asian ja kielsi etenemisen Syväriltä kaakkoon muutamien johtavien kenraalien vastalauseista huolimatta. Eteneminen olisi jatkuessaan aiheuttanut enenevissä määrin tappiota joukkojen huollon muuttuessa samaan aikaan mahdottomaksi.

Pesosen lähdeaineistoa voidaan pitää luotettavana siltäkin osin, että Neuvostoliiton tiedustelu toimi tehokkaasti koko jatkosodan ajan, eikä kaikkia sen asiamiehiä, osa suomalaisia, tavoitettu.

Muun muassa ilmavoimissa ihmeteltiin, miten hyvin venäläiset tiesivät hävittäjien lähtevän partiolennoille. Joskus tiedustelijoita tavoitettiin, mutta useimmiten ei. Varsinkin jatkosodan loppupuolella myös lentokenttien sijainti oli jo venäläisillä hyvin tiedossa, vaikka ilmasta käsin erämaakenttiä ei käytännössä voinut löytää. Jokaista tukikohtaa kuitenkin pommitettiin vuorollaan.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu