Arvioidaanko Kremlin passiivisuus Kurskissa lännessä väärin

Venäjän armeija on ollut Kurskin maakuntaan hyökkäämisen suhteen jopa yllättävänkin passiivinen. Merkittäviä joukkojen siirtoja tai vastahyökkäyksiä maavoimin ei ole tehty. Median asiantuntijat ovat arvioineet passiivista toimintaa useiden syiden kautta materiaalin hupenemisesta aina Kremlissä käytävään valtataisteluun.

Venäjä osoitti em. poiketen, että sillä on edelleen voimavaroja kurittaa Ukrainaa tekemällä rajun ohjushyökkäyksen eri puolille Ukrainaa. Jonkin näköisenä varoituksena Kiovalle voitaneen pitää sitä, että Dnepr-joen voimalapato lähellä Kiovaa jätettiin vielä toistaiseksi tuhoamatta. Sitä ainoastaan vaurioitettiin.

Älköön kukaan älypää nyt väittäkö, ettei Venäjä osunut mihinkään.

Jos Venäjän armeija haluaisi tuhota padon, se olisi voinut ja olisikin ampunut sitä kohti suuremmalla määrällä ohjuksilla. Nyt ammuttiin ilmeisesti vain yksi.

Venäläiset osuvat yksittäisiin ajoneuvoihin Lancet Droneilla, joten suureen patoon osuminen ei liene suurikaan haaste ainakaan useammalla ohjuksella.

Miksi Kurskin maakunnan vallattujen osien takaisin valtauksella ei ole kiire? Ehkä syy on se, ettei siellä ole mitään Venäjälle arvokasta. Ukraina myös varmisti itse sen, etteivät senkään joukot pääse etenemään tuhoamalla vallattua aluetta rajaavan joen sillat.

Toinen syy on se, että Venäjä pelaa eri shakkilaudalla kuin Ukraina. Ukraina pelaa pikashakkia, kun taas Venäjä tekee pidemmälle pohdittuja siirtoja.

Uskoisin keskeisen syyn olevan sen, että Venäjä tietää Ukrainan joutuvan vetämään joukkonsa pois Kurskin alueelta ennemmin tai myöhemmin. Siihen viittaa se, että se jatkaa Ukrainan voimien kuluttamista Donetskissa ja Luhanskissa kuin ei mitään ja samaan aikaan jatkaa Ukrainalle tärkeiden logististen toimintojen tuhoamista. Yksi puolustuksen kulmakivi,  Pokrovskin kaupunki, on jo vaaravyöhykkeellä.

Kaikista eilen ammutuista Kalibr- ja Iskander-ohjuksista lähestulkoon kaikki ilmatorjunnan läpäisseet osuivat todennäköisesti kohteisiin, johon ne oli tarkoitettu. Uutisten mukaan kyseessä oli sodan suurin yksittäinen ohjusisku Ukrainaan ja samojen uutisten mukaan ohjusiskut jatkuvat edelleen.

Ukrainassa on enää puolitoista lämmintä kuukautta jäljellä, ellei ilmastonmuutos lykkää alkavaa syksyä myöhäisemmäksi.

Sitten alkaa pitkä ja kylmä syksy.

Kremlissä laskettaneen sen varaan, että viimeistään silloin Kursk tyhjenee ilman sotilaallista painostusta huollon ja olosuhteiden hankaloituessa.

PS. Ortodoksikirkon toiminnan rajoittamista ja jopa osittaista kieltämistä voidaan pitää Kiovan strategisena virheenä. Uskonnolla on suuri merkitys ukrainalaisten elämässä ja kirkon toiminnan kieltäminen murentaa kotirintaman moraalia vaikka olisikin todennäköiset syyt epäillä Ukrainan ortodoksisen kirkon pelaavan Kremlin pussiin.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu