Awakening, lehdistö herää…

Haluammeko Minority report elokuvan maailman, jossa kauppa tai ostoskeskus toivottaa sinut tervetulleeksi omalla nimelläsi ja muistuttaa samalla, että jääkaapistasi puuttuu maitoa ja kaljaa ja samaan hengenvetoon ilmoittaa, että puolisosi kävi jo ostoksilla, vaikka hänen pitäisi olla oman tietosi mukaan töissä kaupungin toisella puolella?

Tai haluammeko maailman, jossa sinulle tulee automaattinen liikennevirhemaksu joka kerta, kun teet jonkin rikkeen autosi ilmoittaessa automaattisesti jokaisesta ajovirheestäsi valvoville viranomaisille tai että et saa enää ensinkään koskea autosi hallintalaitteisiin muutoin kuin hätätilanteeksi luokiteltavissa tilanteissa?

Tai että jokaisella valtion viranomaisella on jatkuvasti saatavilla oleva tieto reaaliaikaisesta sijainnistasi ja sen hetkisestä terveydentilastasi, koska sinun on pakko pukeutua ns. älyvaatteisiin, jotka mahdollistavat kehon toiminnan seurannan ja jos et pue niitä, itket ja puet.

Tai että kaikki hallinnassasi olevat tietotekniset laitteet ovat automaattisessa yhteydessä isoveliohjelmistoon 24/7 ja joka tarkkailee käyttäytymistäsi verkossa.

Tai että jokin ulkopuolinen taho päättää esim. internetin käytöstäsi tai siitä, oletko ylipäätään yhteiskuntakelvollinen ja että koneet jopa äänestävät puolestasi. Luulet äänestäneesi henkilöä A, mutta kone muuttaakin äänesi henkilölle B, koska katsoo tämän paremmaksi vaihtoehdoksi.

Iltasanomat kirjoittaa aiheellisesti tekoälyn nopeasta kehittymisestä ja nimenomaisesti siitä, miten tekoälyä käytetään tulevaisuudessa enemmän ihmisten vahingoksi kuin hyödyksi. Vahingolla tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että yksilön tekemisiä voidaan kontrolloida tulevaisuudessa entistäkin tarkemmin. Toki tulee huomioida se, että toisen vahinko on aina jonkun toisen hyöty.

Monet merkittävät ja tekoälystä jotain ymmärtävät henkilöt, kuten Snowden, Gates ja Musk ovat jo kertoneet, mihin tekoälyä jo nyt käytetään ja mihin sitä tullaan käyttämään, elleivät kansalaiset aseta tekoälyn kehittämiselle lain keinoin suitsia. Kuka oikeasti haluaa robottisotilaita ja robocopeja tekoälyn avulla leikkauksia suorittavan kirurgin sijaan?

EU on jo onneksi asiassa jossain määrin etupainotteinen ja rajaa poliisien ylenpalttista intoa mm. kasvojen automaattiseen tunnistamiseen yleisövirrasta.

Jo nyt elämme maailmassa, jossa mielenkiinto esim. räjähteisiin tulkitaan arveluttavaksi ja yhteiskunnallisesti vaaralliseksi toiminnaksi ja tiedon etsijää ryhdytään kartoittamaan ja hänen toimintaansa seuraamaan, onneksi lain rajaamin, toistaiseksi melko suppein keinoin. Mutta jos asialla vitsailee, kuten Sasha Baron Cohen elokuvassa diktaattori, kun hän puhuu New Yorkin ilmatilassa lentävässä turistihelikopterissa ystävänsä kanssa arabiaksi ostamastaan uudesta Porsche 911 mallista, niin asialla voikin olla jo kauaskantoisempia seurauksia.

Niinpä, yhdistelmä maanviljelija ja Porsche 911 voi olla vaarallinen. Ainakin valvovan viranomaisen mielikuvituksessa.

Tekoäly on helpottanut elämää länsimaissa todella paljon, mutta silti tulee kysyä, olemmeko yhtään sen onnellisempia, kuin aikaan ennen tekoälyä?

+1
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu