Ei näin, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristö ja liikenne

Talvi yllättää joka vuosi autoilijat ja erityisesti Helsingin katujen kunnossapidon suorastaan housut nilkoissa.

Kadut ovat  luokattoman huonossa kunnossa pääväyliä lukuunottamatta. Niitä nuollaan niin, että kipinät lentävät asfaltista, kun aurat painavat kolme rinnan ja peräkkäin samaa tietä edestakaisin. Sen sijaan sivutiet kolataan, kun ehditään, eikä aina silloinkaan.

Talvipyöräilijänä kysyn, mikä järki on aurata lumet ajoradalta kevyen liikenteen väylälle? Oma työmatkareittini, johon kuuluu mm. Teollisuuskatu Helsingin Vallilassa, on ollut jo pariin otteeseen talven aikana ajokelvoton nimenomaisesti pyörätielle auratun lumimassan ansiosta. Tänään illalla katselin kuntosalin ikkunasta, kuinka joku työnsi SÄHKÖPYÖRÄÄ Itäväylän varrella klv:lle auratussa mössössä. Olosuhteet ovat pyöräilijälle järkyttävät siinä vaiheessa, kun sähköpyörää joutuu taluttamaan kinosten yli.

Vaikka pyöräilen, olen huolissani myös siitä, että monille teille on lumeen muodostunut autojen keskimääräisen raideleveyden levyiset urat, joista autojen on paikka paikoin jopa mahdotonta nousta pois.

Olen kuullut, että Oulussa lumikalusto lähtee liikkeelle samoin tein, kun ensimmäiset lumihiutaleet valuvat maahan. Oulu onkin Suomen pyöräilypääkaupunki, jonka maine ei kestä sitä, että kevyt liikenne joutuisi sotkemaan lumipöpperössä.

En tiedä millaiset sopimukset lumiurakoitsijoiden kanssa on Helsingissä tehty, mutta vaikuttaa siltä, ettei niistä sopimuksista pidetä kovinkaan tiukasti kiinni. Urakoitsijat välttelevät kalliita yö- ja viikonlopputunteja ja kalustoa säästellään auraamalla vain kevyesti ja hutaisten. Jälki on sitten sen mukaista ja kaupunki täydentää paletin korjaamalla lumet katujen varsilta nippa nappa juuri ennen kuin kevät sulattaa ne.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu