Eläkepäivä

Wanhaan hyvään aikaan jäisin todennäköisesti tänään eläkkeelle. Takana on faktuaalisesti 40v. työura, mutta koska emme elä enää wanhoja hyviä aikoja, niin töitä on tehtävä vielä lähestulkoon 10v. Päivääkään en ole ollut työttömänä.

Silloin, kun Suomessa asiat olivat vielä keskimäärin hyvin, eläkkeeni olisi laskettu muutaman viimeisen vuoden, oliko se peräti neljän viimeisen työvuoden ansioiden perusteella. Näistäkin huonoin vuosi jätettiin huomioimatta. Työnantajat usein tukivat eläkesuunnitelmia tarjoamalla mahdollisuuksia ylimääräisiin ansioihin, joilla tulevaa leipää pystyi hieman leventämään. Eläkkeelle pystyi siis jäämään vielä suhteellisen hyvissä voimissa sekä sielun että ruumiin puolesta ja eläkkeellä jopa pärjäsi.

Nykyisin ja erityisesti jo lähitulevaisuudessa vaaditaan jopa pitkälti yli viidenkymmenen vuoden työuria, jotta eläkkeelle jääminen olisi mahdollista. Joillekin nyt työuraansa aloittaville ja terveinä pysyville saattaa työuran mitaksi kertyä jopa lähes kuusikymmentä vuotta, varsinkin, jos intoutuu mukaan politiikkaan. Tästä huolimatta eläke saattaa jäädä niin vähäiseksi, ettei se pelkästään riitä elämiseen tai se riittää toki elossa pysymiseen, mutta ei juurikaan muuhun. Paljon riippuu siitä, kuinka suuri osuus elämästä on kulunut palkkatyötä tehden. Esim. kymmenen vuoden opiskelut saattavat leikata eläkettä yllättävän paljon, vaikka sittemmin pääsisi opintojen avulla hyväpalkkaiseen toimeen.

Katselin KEVA:n sivuilta, että jos nyt jäisin eläkkeelle, saisin hieman vajaat 2400 euroa eläkettä/kk. Eläkkeelle jääminen on kuitenkin mahdotonta, koska nykyiseen viralliseen eläkeikään on tosiaan matkaa vielä melkein vuosikymmen. Mitään omia eläkkeitä en ole säästellyt.

Jokainen työvuosi tästä hetkestä eteenpäin nostaa kuukausieläkettä n. 80 eurolla vuodessa edellyttäen, ettei irtisanota tai menetä työkykyään.

Wanhaan hyvään aikaan eläkkeelle jäämismahdollisuus olisi tosiaan alkanut tänään ja eläke olisi todennäköisesti enemmän, kuin tuo n. 2400/kk, koska viimeisimmät työvuodet ovat olleet ansioiden osalta hyviä.

Mikään ei estäisi myöskään eläkkeen laventamista työnteolla, koska aivot toimivat ja kunto on ikäluokassani parasta A-ryhmää.

Moni ikäiseni ”eläkeläinen” jatkaa entisessä työssä tienaten eläkekarttumaa palkan lisäksi tai ajelee esim. taksia huvikseen saaden siitä vielä kahvirahat eläkkeen päälle.

Päivittäiseen golfaamiseen eläke ei kuitenkaan vielä riittäisi. Siihen siteeraan entistä kollegaani, joka usein tokaisi, että eläke on eläkettä, mutta palkka on palkkaa.

 

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu