Ensimmäinen M1A1 Abrams tuhottu Ukrainan sodassa

Yhdysvallat toimitti Ukrainan armeijalle 31 kappaletta maailman parhaaksi arvioitua raskasta taisteluvaunua mallia M1A1 Abrams. Pekka Toveri innostui lausumaan asian tiimoilta, että kyseessä olisi Venäjän selkärangan katkaiseva hopeanuoli.

Nyt uutislähteet ovat raportoineet, että ensimmäinen hopeanuolista olisi saanut siipeensä Avdeekan lähistön taisteluissa. Epäselvää on vielä se, oliko kyseessä MBT vai M1A1 alustalle rakennettu miinanraivausvaunu. En ryhdy kritisoimaan lähdettä, koska venäläisillä ei ole mitään syytä valehdella asiassa. Sensijaan joku sotilas sai muikean Putinin lupaaman rahapalkkion Abramsin tuhoamisesta.

Kuten jo useaan otteeseen on todettu, Ukrainan maasto-olosuhteet eivät suosi panssarien käyttämistä. Raskaat vaunut joutuvat laajilla peltoaukeilla tukeutumaan harvoihin teihin, eikä niillä ole maaston tarjoamaa luontaista suojaa droneilla tehtävää tähystystä vastaan. Sama ongelma oli v. 2022 venäläisillä. Nyt tilanne on muuttunut siltä osin, että Venäjän armeijalla on huomattavasti laajemmat mahdollisuudet liikutella joukkojaan Ukrainan puolustuksen romahdettua. Venäjällä ei myöskään ole pulaa aseista ja ammuksista, joka taas on Ukrainan puolustuksen pahin ongelma.

Abrams on suunniteltu hyökkäysvaunuksi, joka etenee puhdistamaan pommi- ja maataistelukoneiden jo kertaalleen raivaaman maaston yhdessä sitä tukevien muiden panssariajoneuvojen sekä jalkaväkiyksiköiden kanssa. Ukraina käyttää vaunujaan täysin väärin ilman tarvittavaa tukea ja siitä syystä menettää ne yksi kerrallaan.

Nyt on hyvinkin ilmeistä, ettei Ukrainalla ole myöskään enää pst-ohjuksia käytettävissä, mikä mahdollistaa venäläisten panssarijoukkojen nopean etenemisen. Tilanne on verrannollinen Kannaksen taisteluihin tai kilpajuoksusta Berliiniin. Perääntyvät sotilaat eivät enää kykene kuin hajanaiseen vastarintaan.

Ilmeistä on myös se, ettei mikään MBT maailmassa kestä esim. Lancet-dronen iskua, mikä on nähty usean Leopard-vaunun tuhoutumisen yhteydessä. Vaikka itse vaunu pintapuolisesti iskun kestäisikin, sen miehistö ei kestä vaunun kylkeen osuvaa räjähdystä ja useimmissa tapauksissa vaunu on jäänyt savuavana paikoilleen.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu