Estonia ja Ruotsin hallituksen vähemmän puhtaat jauhot

Tänään tuli uusintana Estonian uppoamisesta tehdyn dokumentin yksi mielenkiintoisimmista jaksoista Kuutos-kanavalta, kenellä se sitten näkyykään.

4. jakson nimenä oli mullistava löytö. Itse mullistavaan löytöön ei vielä päästy, mutta muutamalla Estonialta henkiin jääneellä oli vallan mielenkiintoista kerrottavaa haastattelijoille.

Estonian lähtiessä Tallinnan satamasta siellä oli käynnissä jonkinlainen sotilasoperaatio. Eräs Estonian matkustaja tuli satamaan taksilla aivan viime tipassa ja virolaissotilaat pysäyttivät häntä kuljettaneen taksin. Matkustaja, Ruotsin kansalainen joutui jalkautumaan ja juoksemaan terminaaliin, koska taksia ei päästetty jatkamaan Estonian luokse. Noustessaan viimeisenä matkustajana laivaan kyseinen eloonjäänyt silminnäkijä totesi sotilaiden vielä valvovan laivan lastausta. Se, mitä lastattiin, ei ollut nähtävillä.

Myös Estonian toinen eloonjäänyt matkustaja vahvisti havainnon.

Estonian upottua Ruotsin hallituksella oli kiire peittää mahdollinen todistusaineisto.

Siihen dokumentti ei ottanut kantaa, upottivatko venäläiset aluksen, vai tapahtuiko laivalla räjähdysonnettomuus. Laiva kuitenkin upposi niin nopeasti, käytännössä minuuteissa, että jopa asiantuntijat ovat olleet yllättyneitä, koska käytännössä sellaisen pitäisi olla mahdotonta jo ilmataskujen johdosta. Esim. Titanic, joka sai merkittävän vakavia runkovaurioita, vajosi tunteja. Suuri hukkuneiden määrä oli vain ja ainoastaan ihmisten omaa typeryyttä. Laiva osui jäävuoreen klo 23.40 ja painui pohjaan klo 02.15.

Virallisen raportin mukaan Estonian keulavisiiri irtosi klo 1.15 ja laiva upposi klo 1.42.

Laivaahan on nyttemmin tutkittu tarkemmin ja erilaisia meriselityksiä on annettu.

Karinen on avannut täällä blogissaan itse uppoamista ja sen tutkintaan liittyneitä epäselvyyksiä niin paljon, että yksityiskohtiin on turha enää palata.

Mutta mikä oli Ruotsin hallituksen osuus tapahtumiin? Se on se kiinnostava seikka.

Mitä Virosta oltiin kuljettamassa Ruotsiin?

Tarina on kuin suoraan James Bondista kadonneine ihmisineen ja uhkailtuine todistajineen.

Ei laivassa ainakaan Sergei-tykkejä ollut!

+4
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu