Eturauhanen

Suomessa on valtaisa joukko miehiä, jotka kärsivät eturauhasen joko hyvä- tai sitten pahanlaatuisesta liikakasvusta. Puhutaan vähintään sadastatuhannesta oireilevasta miehestä. Huom!, jos sinulla on eturauhanen, et ole nainen, vaikka kuinka mieltäisit sellainen olevasi.

Eturauhasvaivat aiheuttavat kiusallisia ja vahvasti elämänlaatuun vaikuttavia ongelmia, joista pahin ja hengenvaarallisin, jos syöpä jätetään pois luvusta, on virtsaumpi. Virtsaumpi synty, kun eturauhanen kasvaa niin suureksi, että se puristaa virtsatiet kasaan, jolloin virtsaaminen estyy tyystin. Tila on äärimmäisen kivulias ja saattaa pahimmillaan johtaa virtsarakon repeämiseen, mikäli tukos ei hellitä rakon paineesta. Hoito vaatii yleensä kestokatetroinnin ja joko eturauhasen höyläyksen tai lääkehoidon.

Nyt Pharmaca Fennican mukaan tilanne on se, ettei eturauhasen liikakasvuun tehokkaasti vaikuttavia lääkkeitä ole ollut saatavilla kuukausiin eikä saatavuudesta ole mitään varmuutta vielä ainakaan kuukauteen.

Kysynkin, miten tämänkaltainen tilanne on nykyaikana mahdollinen?

Eturauhaslääkkeet eivät toki ole ainoita lääkkeitä, joissa on saatavuusongelmia, mutta luulisi näin pitkän saatavuuskatkoksen herättävän jo keskustelua aiheesta? Missä tuotantoketju katkeaa ja kuinka monta virtsaumpea/höyläystä tarvitaan, jotta lääkettä ryhdytään todenteolla hankkimaan Suomeen?

Suomessa Orion valmistaa rinnakkaistuotetta. Miksi se ei valmista sitä?

Tamsulosiini-dutasteride lääkkeillä ei ole minkäänlaista viihdekäyttöarvoa, mutta niiden tarve on suuri. Pitkäaikainen eturauhaslääkkeiden saatavuusongelma tulee yhteiskunnalle valtavan kalliiksi. Tabletti ei maksa kuin senttejä kappaleelta, mutta höyläyshoidossa puhutaan jo tuhansista ja kohta sellaisen tarpeessa on jo tuhansia.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu