Euroopan amerikkalaisin maa

Suomen mainittin joskus aikoinaan olevan Amerikka, jolla siis tarkoitetaan puhekielessä Pohjois-Amerikan Yhdysvaltoja, pienoiskoossa. Olihan meillä aikoinaan valtaisa innostus kaikkeen amerikkalaisperäiseen, kuten mm. jenkkiautoihin. Jenkkiautoilmiö muuttui turistinähtävyydeksi, kuten Kuuban vanhat koslat. Missään muualla eivät ihmiset pääse näkemään elävää ulkoilma-automuseota, kuten Helsingissä. Itse asiassa on ironista, että EU:n amerikkalaisimmassa osavaltiossa autojen keski-ikä lähestyy entistä museoautoikää.

Aasinsiltana edellä mainittuun Jaakko Hämeen-Anttila ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_H%C3%A4meen-Anttila ) pohtii HS:n kolumnissaan postilakon vaikutuksia. En osaa avata sitä, hakeeko Hämeen-Anttila kirjoitustyylissään sarkasmia, ironiaa, vai mitä, mutta hän kirjoittaa kolumnissaan tämän päivän Yhdysvalloista ja työmarkkinoista siellä, vaikka puhuukin postista.

Kirjoitus ei ole maksumuurin takana: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006320581.html

Kun postin palkkataso on saatu sopivan alas, onkin aika kääntää katse muihin aloihin.

Amerikkalainen reality-sarja Undercover boss ”pomo piilossa” antoi kuvaa pienipalkkaisen duunarin arjesta Yhdysvalloissa, missä siis mikään ei ole ilmaista. Ei ainakaan köyhille.

Suomessakin on ihmisiä, jotka joutuvat olosuhteiden pakosta tekemään useampaa, kuin yhtä työtä. Malli on amerikkalainen. Siellä yhä useampien on pakko tehdä kahta tai jopa kolmea duunia selviytyäkseen lasten koulumaksuista, terveydenhuollon maksuista ja mitä niitä nyt onkaan.

Ei elämä Suomessakaan halpaa tai herkkua kaikille ole. Palkka-ale muuttaisi elämän täällä helvetiksi.

Onko kukaan pohtinut sitä, miksi Yhdysvalloissa on maailman suurin sotilasbudjetti ja ehkä eniten poliiseja suhteessa väkilukuun puhuttaessa demokraattisista länsimaista.

Johtuisiko se mahdollisesti siitä, että poliisien ja kansalliskaartin joukkoja tarvitaan kaitsimaan 300 miljoonaista väestöä, joista noin kolmannes asuu tosiasiassa köyhyysrajalla ja rikollisuus rehottaa?

Eikö Suomen sisällissodan yksi keskeinen syy ollut duunareitten köyhyys? Ei kukaan jaksa tapella, jos vatsa on täynnä. Leijonatkin maata jollottavat, kun vatsa pullottaa.

Nyt halutaan amerikkalaistaa maa ainakin siltä osin, että työehtosopimukset haluttaisiin kopioida jenkeistä. Rapakon takana nimittäin paiskitaan yleisesti töitä 6 päivää viikossa ja työpäivän mitta voi olla pahimmillaan jopa 10-12h. Vuosilomaa saattaa olla kaksi viikkoa, jos uskaltaa olla poissa töistä niinkin kauan. Johan siinä japanilaisetkin ovat ihmeissään.

Paperilla jenkkiduunarin palkka voi näyttää isolta, mutta siitä leikkaantuu verojen lisäksi pois paljon muutakin. Iso menoerä on sairausvakuutus. Ilmaista sairaanhoitoa ei nimittäin juurikaan ole. Synnytys kustantaa 10 000 dollaria. Päivähoito maksaa triplasti sen, mitä Suomessa, eikä koulukaan ole edullinen. Jos haluaa lapselleen yliopistotasoisen koulutuksen, siihen pitäisi säästää reilut 100 000 dollaria. Nämä siis normaalin elämisen päälle.

Kumpi lienee sitten parempi, Suomen vai Yhdysvaltain systeemi?

Ei kuitenkaan se, että pudotetaan palkat ja jätetään muu kustannustaso entiselleen.

 

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu