Cold will
Turvallisuuspolitiikan tutkija, tohtori Tomas Ries julkaisi vuonna 1988 Suomen armeijaa koskeneen tietoteoksen Cold Will (suomennettuna Luja tahto).
Yksi keskeinen Suomen puolustusta koskeva myytti on ollut kansalaisten luja maanpuolustustahto. Tätä korostettiin myös Riesin kirjassa.
Luja tahto on nyt kortilla Pokrovskissa, josta raportoidaan karkaamisia rintamalta enenevissä määrin. En tiedä venäläisten rintamakarkureiden määrää, mutta ukrainalaiskarkureiden määrästä on tarkkaa tietoa. Ukrainan parlamentin tilastojen mukaan syyttäjät ovat pelkästään tämän vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana aloittaneet tutkinnan tai nostaneet syytteet lähes 19 000 sotilaan epäillystä asemien jättämisestä tai karkuruudesta. Vuositasolla puhuttaisiin jo noin reilusta 50 000 sotilaasta, eli useista divisioonista.
Karkuruus on yleensä seurausta niin sanotusta kranaattikauhusta. Koettuasi yhden massiivisen tykistö- tms. iskun, et halua joutua toiseen.
Näin kävi myös tuhansille suomalaissotilaille sekä talvi-, että jatkosodassa. Näistä voi lukea Ville Kivimäen kirjasta Murtuneet mielet.
Sohvalla on helppoa uhota, mutta kun luodit napsuvat korvissa ja räjähdysten paine pelmuttaa vaatteita, tilanne voi olla toinen.
Harjoitukset ovat harjoituksia ja niissä ”kaatuneet” ja ”haavoittuneet” lähtevät viikonlopuksi kotiin. Ukrainassa asemissaan pysyvät lähtevät sinne suurella todennäköisyydellä sinkkiarkuissa. Sellainen koettelee kovankin jermun hermoja.
Viipurissa kesällä 1944 suomalaisten etulinja tyhjeni juurikin näin. Kun yksi jätti asemansa, kaveri vierestä lähti samalla, kun ei halunnut jäädä asemiinsa yksin. Siinä tilanteessa Gold will oli kaukana.
Aivan kuin Pokrovskissa puolustettaisiin Suomea. Kaksi läpeensä korruptoitunutta valtiota sotii keskenään. Toinen osapuoli aikoo ”suuruudellaan” ja muilla ”jekuilla” viedä asiat päätökseen.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän jotkut tännekin kirjoittavat, että siellä taistellaan Suomenkin olemassa olosta.
Ilmoita asiaton viesti
Mihinkähän tuo liittyy? Muistutettakoon kuitenkin, että toinen hyökkäsi toiseen kaikki sopimukset rikkoen ja sattuu olemaan meidänkin naapurimme.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämä kultatahto liittyy viileään (tai lujaan) tahtoon?
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä siihen, että C ja G ovat liian lähellä toisiaan QWERTY-näppäimistössä. Kyse ei kuitenkaan ole lukihäiriöstä, vaan sokeudesta nähdä kirjoitusvirhettä, kun virhettä ei havaitse helposti kirjainten visuaalisesta samankaltaisuudesta johtuen.
Kirjoitin englannista M:n, joten muutoin kyllä erotan sanojen eri merkityksen. Kirjoitusvirhe korjattu.
Megavisakysymys: Missä kielessä on eniten sanoja?
Jussila varmaankin tuntee tarinan sortovuosilta, jolloin Siperiaan tuomittuja vapautettiin pilkun paikkaa vaihtamalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Länsi” ei ole puolustusliitto. Nato on. Lännellä ei ole mitään velvoitetta auttaa Ukrainaa. Valitettavasti länsi vaan pahensi tilannetta antamalla apua tipoittain. Apua olisi heti pitänyt antaa niin, että sillä olisi ollut jotakin merikitystä.
Aivan naurettavaa on ollut kaukovaikutteisten aseiden rajoitukset. Niin ja täysin kaistapäistä on ydinasepelko.
Uskooko joku lännen päättäjä, että jos Venäjä käyttää Ukrainassa ydinaseita, se olisi sitten viimeinen niitti, lännen olisi pakko lopettaa tukeminen, ettei sota vain laajenisi länteen. Onkohan meillä täysin jästipäitä johtajia???
Ilmoita asiaton viesti
Saksan liittokansleri Scholz on ratkaisunsa tehnyt. Äskeiset osavaltiovaalit ja ensivuoden liittovaalit ohjaavat häntä entistä pidättyvämpään Ukraina-politiikkaan. Oikein tai väärin, mutta näin on.
Kieltämättä on myönnettävä, ettei Scholzilla ole kuin huonoja vaihtoehtoja; kenties jossain määrin enemmän oli aikaisemmin, mutta kuten usein käy, edelliset askeleet ja ratkaisut johtavat vaihtoehtojen supistumiseen. Nyt peli on selvä.
Scholzin hallinto tuskin maksaa Ukraina-tukea ensi vuonna edes nyt budjettiin esitettyä panosta (noin puolet tämän vuoden summasta). Kun sotilaallisen tuen vastustajat näin saivat ”erävoiton” he eivät tyydy siihen, vaan paukuttavan entistä raivoisammin tuen jatkamista vastaan: tällainen ilmapiiri tuppaa leviämään, ja ohjaamaan yleisempääkin mielipidettä näiden ei-mielisten tahojen vaatimaan suuntana. Näin sen nyt näen.
Ks. esim. tämä: https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/olaf-scholz-k%C3%A4%C3%A4nsi-katseensa-ven%C3%A4j%C3%A4%C3%A4n-%C3%A4%C3%A4rioikeisto-ja-vasemmisto-ylist%C3%A4v%C3%A4t-uutta-lausuntoa/ar-AA1qeCai?ocid=msedgntp&pc=LCTS&cvid=06f4a3ececdc4a118ac5be601ce40ef0&ei=34
Ilmoita asiaton viesti