Cold will

Turvallisuuspolitiikan tutkija, tohtori Tomas Ries julkaisi vuonna 1988 Suomen armeijaa koskeneen tietoteoksen Cold Will (suomennettuna Luja tahto).

Yksi keskeinen Suomen puolustusta koskeva myytti on ollut kansalaisten luja maanpuolustustahto. Tätä korostettiin myös Riesin kirjassa.

Luja tahto on nyt kortilla Pokrovskissa, josta raportoidaan karkaamisia rintamalta enenevissä määrin. En tiedä venäläisten rintamakarkureiden määrää, mutta ukrainalaiskarkureiden määrästä on tarkkaa tietoa. Ukrainan parlamentin tilastojen mukaan syyttäjät ovat pelkästään tämän vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana aloittaneet tutkinnan tai nostaneet syytteet lähes 19 000 sotilaan epäillystä asemien jättämisestä tai karkuruudesta. Vuositasolla puhuttaisiin jo noin reilusta 50 000 sotilaasta, eli useista divisioonista.

Karkuruus on yleensä seurausta niin sanotusta kranaattikauhusta. Koettuasi yhden massiivisen tykistö- tms. iskun, et halua joutua toiseen.

Näin kävi myös tuhansille suomalaissotilaille sekä talvi-, että jatkosodassa. Näistä voi lukea Ville Kivimäen kirjasta Murtuneet mielet.

Sohvalla on helppoa uhota, mutta kun luodit napsuvat korvissa ja räjähdysten paine pelmuttaa vaatteita, tilanne voi olla toinen.

Harjoitukset ovat harjoituksia ja niissä ”kaatuneet” ja ”haavoittuneet” lähtevät viikonlopuksi kotiin. Ukrainassa asemissaan pysyvät lähtevät sinne suurella todennäköisyydellä sinkkiarkuissa. Sellainen koettelee kovankin jermun hermoja.

Viipurissa kesällä 1944 suomalaisten etulinja tyhjeni juurikin näin. Kun yksi jätti asemansa, kaveri vierestä lähti samalla, kun ei halunnut jäädä asemiinsa yksin. Siinä tilanteessa Gold will oli kaukana.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu