Haluavatko suomalaispoliitikot oikeasti vähemmän poliiseja ja enemmän maahanmuuttajia?

MTV uutiset kirjoittaa, että poliisin määrärahat ovat yksi tänään julkistetun valtion talousarvioesityksen kipukohdista. Sisäministeriö arvioi, että poliisin rahoitusta olisi lisättävä 35 miljoonaa euroa, jotta palvelun nykytaso säilyisi.
Poliisin sisällä esityksen pelätään johtavan poliisien määrän vähentämiseen, jos lisärahoitusta ei syksyn budjettiriihessä tule. Laskennallisesti budjettivaje tarkoittaisi 450 henkilötyövuoden vähennystä, se olisi suuri vähennys. Vaikutukset näkyisivät kaikessa poliisin toiminnassa, jos näin toteutuisi, poliisihallituksen hallintojohtaja Anne Aaltonen sanoo.

Tässä on syytä muistaa, että hallitusohjelmassa 2020 päätettiin lisätä poliisien määrää erityisesti syrjäseuduilla!

Poliitikkojen vaalipuheissa olleiden lukujen sijasta poliisin reaalinen henkilöstömäärä laskee v. 2022 alle 7000 poliisin, mikäli sisäministeriön on säästettävä se, minkä ulkoministeriö tuhlaa. Tämä näkyisi käytännössä jaa nopealla aikataululla kaikkialla muualla paitsi suurimmissa kaupungeissa poliisin toimintavalmiuden heikkenemisenä.

Poliitikoilla on tässä asiassa jonkinlainen ”Helsinki-syndrooma”, koska Helsingin poliisilaitoksen muuhun Suomeen verrattuna ylimitoitetut resurssit antavat vääränlaisen kuvan poliisin toimintavalmiudesta ja henkilöstömääristä.

Ei kuitenkaan tarvitse mennä kuin Kehä III:n pohjoispuolelle, kun kurjuus jo kurkistaa ikkunoista ja vain muutaman poliisin viran pakollinen vähentäminen saattaa aiheuttaa katastrofin koko poliisilaitoksen toiminnalle.

Suomeen ollaan evakuoimassa satoja afganistanilaisia (perheineen), jotka ovat työskennelleet suomalaisten sotilaiden huolto- ja tukipalveluissa ISAF-operaation aikana. Pelkästään tähän toimenpiteeseen korvamerkityillä varoilla poliisin toimintaedellytykset paranisivat oleellisesti.
Emme käsitykseni mukaan ole afganistanilaisille mitään velkaa. He ovat saaneet paikallisen mittapuun mukaan jopa ruhtinaallisen rahallisen korvauksen työstään tietoisena myös työnsä riskeistä. Talebanien silmissä he ovat maanpettureita. Se ei ole Suomen ongelma, vaan afgaanien sisäinen asia, joka ei korjaudu, vaikka Suomeen tuotaisiin miljoona afganistanilaista.

Kehitysapua korotettiin reilulla kädellä, vaikka v. 2022 budjetissa joka kymmenes euro on uutta lainaa.

Sentimentaalisesti voidaan muistella, kuinka 1900-luvun alkuvuosina poliisi sai valtiolta ainoastaan virka-aseen. Kaiken muun joutui poliisiksi ryhtynyt nuorempi konstaapeli ostamaan itse. Ensimmäiset kuukausipalkat kuluivatkin niukkaan elämään ja virkavaatteiden ostamiseen. Ajat ovat sadassa vuodessa muuttuneet, mutta toivottavasti varusteiden osalta ei ole tarvetta palata säästösyistä omakustanteisuuteen, kuten vielä 2000-luvun alkuun saakka oli tapana, jolloin poliisit maksoivat vielä 10% varusteistaan itse.

Kysyn poliitikoilta, onko poliisi todellakin ensimmäinen pakollinen säästökohde, kun budjettia pyritään saamaan edes jonkinlaisiin raameihin? Eipäs- juupas rahoituspolitiikalla vähennetään poliisin ammatin kiinnostavuutta dramaattisesti, jos työpaikka ei olekaan koulutuksen jälkeen edes todennäköinen.

Tilanne Euroopassa on tällä hetkellä sellainen, että poliisille on tarvetta myös täällä lintukodossa. Sisäiseen turvallisuuteen tulisi panostaa enemmän, koska korona-aika on vääristänyt tilastoja vaarallisesti. Rikosten määrä ei ole oleellisesti vähentynyt, vaikka korona-aika on leikannut ulkomaisen liikkuvan rikollisuuden määrää. Jos normaaliin palataan heikennetyin poliisivoimin, ei tilanne normalisoidu hetkessä. Matalasuhdanteen aikana poliisin koulutukseen on hakeutunut nuoria, joilla on jopa korkeakoulututkintoja pohjalla. Tämä trendi ei säily enää suhdanteiden parantuessa ja työmarkkinoiden vetäessä kouluttautunutta työvoimaa parempipalkkaisiin hommiin.

Uusia valmistuvia poliiseja on odotettava vuosia ja samaan aikaan vähäisiä voimia kulutetaan polttamalla kynttilää molemmista päistä.

+23
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu