HUS:n tarkoitus ei ole toimia taidemesenaattina
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on varannut joka vuosi taidehankintoihin merkittävän summan rahaa budjetissaan. Voisi kuvitella, että miljardibudjetista (2.2 miljardia) se olisi vain pisara meressä. Summa vastaa kuitenkin jopa useamman työntekijän vuosiansioita. Kun HUS on tilanteessa, jossa taloutta tasapainotetaan, luulisi, että ensimmäisenä karsitaan ne kulut, jotka eivät liity ydintoimintaan vähäisissäkään määrin. Näin toimii jokainen yritys, jossa joudutaan säästämään.
Taide, jota HUS hankkii, ei edistä sen enempää potilaiden- kuin kansanterveyttäkään eikä lisää henkilökunnan viihtyvyyttä muualla kuin taidehankinnoista vastaavan johtajan mielikuvituksessa.
Myös kirjastot ovat livenneet alkuperäisestä tarkoituksestaan ja muuttuneet tai ovat muuttumassa nuorison hengailupaikoiksi, joista löytää kaikkea muuta paitsi kirjoja. Esim. Helsingissä kirjastosta saa helpommin ostettua kannabista kuin lainattua kauden bestselleriä. Voisi kysyä kuin Kummelissa konsanaan: ” Tiedätsä mitä se maksaa”
Yhteiskunnan varoja käytetään suruttomasti toissijaisiin tarkoituksiin useassa organisaatiossa.
Mitä, jos armeija sijoittaisi Nelimarkkaan tykkien sijasta tai poliisi ostaisi esittävää tanssitaidetta budjettivaroillaan?
Ei kirjaston tehtävä ole lainata polkupyöriä tai ruohonleikkureita.
Miksi siis kunnat sallivat veronmaksajien äyrien holtittoman tuhlaamisen ohi toimialojen toimenkuvan?
Yhteiskunnan rahoilla on totuttu harjoittamaan holtitonta rahankäyttöä. Suomessa on syvään juurtunut korruptio, jossa esimerkiksi kaupunkien julkisia rahoja ovat jakaneet kokoomus ja demarit sulle-mulle periaatteella vuosikymmeniä: tehdään tämmöinen asemakaavaratkaisu- ja rakennuslupapäätös ja meiltä tulee sitten rahoitusta demarien ehdokkaille.
Edellisten eduskuntavaalien yhteydessä jäi mieleeni erään pienpuolueen esitys, että he ovat käyneet läpi valtion budjetin ja sieltä löytyi n. 10 miljardia menoja, jotka eivät ole lakisääteisiä.
Johtopäätös: tarvittaisiin puolue, joka ilmoittaa, että meillä on kahden kohdan ohjelma: 1) valtio tasapainottaa budjettinsa karsimalla kaikki menot, jotka eivät ole lakisääteisiä, 2) siirrymme takaisin markkaan, koska eurossa emme pärjää, jos joku ei ole sitä vielä huomannut.
Suomelle on käynyt kuin sammakolle, jota hiljalleen keitetään, eikä se osaa hypätä pois. Meidät on sosialisoitu. Joku täällä kirjoitti, että Suomessa ei ole itse asiassa oikeistopuoluetta. Kokoomuskin on vain demareiden oikeistosiipi.
Minulle on syntynyt käsitys, että ihmiset kuvittelevat esimerkiksi rasismin olevan oikeistolaisuuden merkki. Rasismihan liittyy natsismiin, jossa perusaatteita oli rotujen väliset erot. Natsismi tarkoittaa kansallissosialismia, siis yhdenlaista sosialismia. Suomalaiset eivät itse asiassa tiedä, mitä länsimainen oikeistopuolueen aatemaailma tarkoittaa. Selvyyden vuoksi se ei tarkoita samaa kuin trumpismi.
Ilmoita asiaton viesti
No mitäs se taidehankinnoista vastaava johtaja sitten tekisi? Taisi saada juuri muiden johtajien ohella muhkeat tulospalkkiot. Vaikka tulos olikin pakkasella.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/25063b11-9bcf-4e20-ad83-5ef220e41dd9
Tätä vartenhan ne hyvinvointialueet kehitettiin. Huolehtimaan poliittisten broilereiden hyvinvoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Olin sisällä HUS:ssa viime viikon. Kävelin jonkun verran parina viime päivinä ja näin toki taidetta. En juurikaan ole käynyt aiemmin vaan ajanut ohi sairaalakomplekseista.
En osaa ottaa kantaa pitäisikö sairaaloissa olla miten paljon taidetta jotta se hyödyttäisi toipumista.
Näin muutamia esineitä esim. pianon joka oli lahjoituksena annettu sairaalaan. Olisiko lahjoitukset se oikea tie?
Ilmoita asiaton viesti
Lahjoitukset on mielestäni oikea tie. Näihin voisi myös taiteentekijät itse osallistua, saaden näin mainetta ja nimeään esille. Taiteen esillepanosta voisi sairaaloiden kohdalla toimia museot ja sairaalat itse osallistuisivat vähäisessä määrin taiteen valintaan.
Ilmoita asiaton viesti