Ihanko linnaa?

Sekä KRP että nyt oikeustieteen professori Kimmo Nuotio varoittelevat ihmisiä, ettei Vastaamosta varastettuihin tietoihin pidä tutustua. KRP taisi jopa mainita, että siinä syyllistyisi johonkin rikokseen.

En ole oikeustieteen ammattilainen, mutta mielestäni Vastaamosta varastettuihin tiedostoihin tutustuminen ilman tiedon levitystarkoitusta ei täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä, jos materiaali on vapaasti käsille saatavissa jostain julkisesta lähteestä. Papereissa olevilla salausleimoilla ei tällöin ole mitään merkitystä. Rikokseen syyllistyy aina alkuperäisen tiedon anastaja ja joissain eri lakien määrittämissä olosuhteissa sen levittäjä, mutta ei lukija.

Laki on säädetty tähän muotoon, että näin voidaan varmistaa demokratian toimiminen. Joissain olosuhteissa tiedon ”vuotaminen” ja julkistaminen voi olla jopa tarkoituksenmukaista. Sitä se ei olisi, jos tiedon toisen käden kautta tietoonsa saavat vangittaisiin. Siksi mm. lehdistöllä on lähdesuoja. Tulisiko sanomalehtien lukijat vangita siksi, että lehti julkaisi salassa pidettävää materiaalia?

Sivistyneillä ihmisillä ei ole mitään tarvetta perehtyä kenenkään rekisteröityihin tietoihin ja suurinta osaa kansalaisista sellainen ei edes kiinnosta. Toki osa kanssaihmisistämme on jo varmastikin tutustunut saatavilla olevaan materiaaliin darknetissä. Varsinkin keltainen lehdistö, joka elää skandaaleista. Heitä rajoittaa ainoastaan Suomen rikoslain 24 luku 8§, joka koskee yksityiselämää koskevan tiedon levittämistä ja toimittajan oma moraali.

Lukekaa kyseinen pykälä, jos jaksatte. Siinä ei puhuta mitään tiedon lukemisesta. Vain sen levittämisestä.

Laissa viranomaisen toiminnan julkisuudesta vastuutetaan nimenomaisesti viranomainen salaamaan sellainen tieto, joka lain mukaan tulee pitää yleisöltä salassa. Edelleenkään, jos tälläinen tieto vuotaa tahallisesti tai tahattomasti viranomaiselta julkisuuteen, ei sen tiedon lukeminen ole rangaistavaa. Rikokseen on syyllistynyt tällöin viranomainen.

Viranomainen ampuu kuitenkin nyt tykillä paskakärpästä. Maailmassa on pilvin pimein valtioita, joissa näiden tietojen julkistaminen on täysin laillista, koska tietosuoja- tai yksilönsuojalainsäädäntöä ei välttämättä ole ensinkään. Koska internet on globaali, ei Suomen viranomainen voi estää näiden tietojen julkaisua vaikkapa Mosambikissa tai Nauru-saarilla sen enempää kuin niiden lukemistakaan.

Ja ennen kuin ryhdytte vinkumaan moraalista, niin miettikää, ovatko minunkin tietoni mahdollisesti Vastaamon arkistoista varastettujen joukossa!

En henkilökohtaisesti hyväksy hakkerointi tai krakkerointia, ellei sellaisen tarkoitus ole pajastaa esim. hallituksen tai yritysten rikollista toimintaa. En myöskään hyväksy sitä, että kansalaisia pelotellaan perusteettomasti.

Jos olisin salaliittoteoreetikko, niin voisin uskoa, että tämä tietomurto ei ollut sattumaa, vaan yksi vaihe lisää koronan aikaansaamien lakien tiukennusten käyttöönottamisessa. Näin saadaan internet näppärästi valtion kontrollin alle.

Onneksi en usko salaliittoihin ja nukun yöni rauhassa.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu