ISIS-veteraanien muistoa kunnioittaen

Eilen vietimme sotaveteraanien muistopäivää.

Se, mitä sotaveteraanilla Suomessa tarkoitetaan, on päässyt jo nuoremmalta ikäpolvelta unohtumaan.

Lähimmäs sodan jälkeistä sotaveteraniuutta pääsevät ne suomalaiset rauhanturvaajat, jotka ovat olleet sodankaltaisissa olosuhteissa rauhaa turvaamassa. Itse vietin vuoden Libanonissa 80-luvulla ja saldonani oli yksi minua kohti ammuttu kova laukaus ja pari aseella uhkaamistilannetta. Itse kuulin ampumistilanteessa vain kovan äänen luodin iskemästä. Partiokaverini näki iskemän, joka osui n. pari metriä jalkojeni taakse luodin lentäessä jostain meidän välistämme. Kävelimme n. 10m etäisyydellä toisistamme matkalla vartion vaihtoon. Laukaus oli ammuttu raskaalla konekiväärillä todella kaukaa. Optisella etäisyysmittarilla etäisyyttä IDF:n (deffarien=Israel defence forces) asemiin, josta laukaus ammuttiin, oli mitattu yli 800m. Tarkkoja poikia siis.

Itse en ampunut aseellani kuin harjoitustilanteissa.

Sain taannoin puolustusvoimilta (vai olisiko tullut peräti puolustusministeriöstä) muodollisen veteraanikortin. Muodollisen siksi, että kortti on eräänlainen kiitos rauhanturvatyöstä, mutta mitään muuta virkaa sillä ei ole. Paskat minä mikään veteraani muutenkaan olisin. Kunhan lorvin vuoden etelän auringossa valtion piikkiin. Sota siellä vaikutti kaukaiselta, vaikka paikallisille se oli jokapäiväistä todellisuutta. Ammuntaa ja laukaustenvaihtoa tapahtui viikoittain ja sirpalesuojassakin tuli istuttua vähintään pari kertaa viikossa ihan vain siksi, että Israelin armeijan tukeman SLA:n (Southern Libanon Army) joukkoja huvitti ammuskella suomalaisten vartioasemaa.

Nyt kuulin, että Helsingissä sijaitsevan Kallion seurakunnan viestijä Rebekka Naatus haluaa laajentaa sotaveteraanien käsitettä kattamaan myös maahan saapuvat vierastaistelijat kuten ISIS-terroristijärjestön riveissä taistelleet maahanmuuttajat. Irakista näitä sotaveteraaneja taisi Suomeen saapua tuhatmäärin. Myös Afganistanissa ja Somaliassa sotaveteraaneja riittää.

Vaikka jo katsoinkin, etten itse ansaitse veteraani-nimikettä sota-ansioillani, eivät sitä ansaitse sen enempää nämä lähi-idän taistelijat tai jos ansaitsevat, niin ainoastaan siellä, missä ovat taistelleet. Hakekoot sotaveteraanistatuksen Irakista. Hyvällä tuurilla saavat ajella Bagdadissa bussilla puoleen hintaan.

Sitä en ymmärrä, että nuoret naiset haluavat häpäistä sotaveteraanien muistoa edes ehdottamalla jotain niinkin typerää, kuin veteraanistatuksen myöntämistä vierastaistelijoille.

Muistanenko väärin, että joku poliitikkokin esitti jokunen vuosi takaperin samaa?

+25
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu