Jotain rotia valtion ja kuntien tietoteknisiin hankkeisiin

Muun muassa Iltalehti kirjoittaa, että vasta kuukauden vankiloissa käytössä ollut Roti-asiakastietojärjestelmä on katastrofi. Järjestelmän kehittäminen on maksanut yhteiskunnalle kymmeniä miljoonia, mutta artikkelin mukaan toimii kuin vasemmalla kädellä väsätty excel-taulukko.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/95d586fe-124a-493d-b7c1-26f17da682ea

Artikkelia lukiessa väkisinkin siirtyy ajattelemaan, minkälainen sadan miljoonan arvoinen epäonnistuminen mahtaakaan poliisin tuleva tietojärjestelmä (Vitja) olla. Sitähän on kehitetty kuin Iisakin kirkkoa jo toistakymmentä vuotta.

https://www.tivi.fi/uutiset/listasimme-valtion-kalleimmat-it-hankkeet-poliisien-hanke-kaynnistynyt-jo-12-vuotta-sitten/34319a38-abf6-44f5-b810-86565feaf3df

Huhuna olen kuullut, ettei sen käyttöönotto tule vähentämään jo nyt reurssipulasta kärsivän poliisin työtaakkaa, vaan pikemminkin päin vastoin.

ICT-alaa tunteville kertonee paljon jo se, että matkan varrella mm. Vitjan alkuperäinen kehittäjä vaihtui toiseen yritykseen.

Voidaan myös miettiä sitä, että jos tietojärjestelmää kehitelläään toistakymmentä vuotta, niin onko esim. alusta, jolle ohjelmistoa rakennetaan, jo lähtökohtaisesti vanhentunut.

Johan tuossa ajassa esim. kaikkien käyttöjärjestelmien äiti Windows on ehtinyt päivittyä WIN 7 tasolta WIN 11 versioon.

TIVI:n mukaan valtion (osin epäonnistuneisiin) tietohankkeisiin on käytetty 700 miljoonaa euroa.

Eihän se mitään, koska ulkomailta saa lainaa ja jos ei saa, niin painetaan seteleitä lisää.

Ja muistettakoon eräs tietotekninen painajainen, eli APOTTI, joka rasittaa kuntien taloutta yli 600 miljoonalla eurolla.

Apotti-hankkeen kokonaiskustannukset vuosina 2016–2021 ovat noin 626 miljoonaa euroa. Käyttöönottoaikatauluihin tehtyjen muutosten takia summaan sisältyy myös tiettyjä vuosina 2022–2023 maksettavia kustannuksia, kuten järjestelmän käyttölisenssejä. Lisäksi luku sisältää hankintarenkaan kustannukset ennen vuotta 2016.”

Mielestäni on melkoisen paljon, jos yhteiskunnan tietoteknisiin hankkeisiin on käytetty julkisia varoja 1.3 miljardin arvosta, olkoonkin, että tuo summa jakautuu useammalle vuodelle.

PS:n eräs slogan oli aikoinaan: ”Jotain rajaa.”

Allekirjoitan tämän sloganin.

+1
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu