Kanadalaista elvytystä ja kun tilillä on liikaa, muttei tarpeeks.

Luin uutisen, jonka mukaan Kanadassa tehtiin tutkimus siitä, kuinka käy, kun asunnottomille jaetaan reilu summa käteistä kouraan. Skeptikot epäilivät paikallisten alkoholimyymälöiden ja ravintoloiden myynnin roimaa lisääntymistä, mutta toisin kävi. Vain osa nautiskeli rahoistaan päihteiden avulla. Pari jopa aloitti pienen yritystoiminnan saamallaan alkupääomalla. Osa taas korjautti rikkoutuneita tarve-esineitään ja osa käytti varansa kiinteän asunnon hankkimiseen.

Euroopassa kokeillaan vastaavanlaista elvytystä pienellä erolla. Asunnottomien ja köyhien sijaan satoja miljoonia euroja jaetaan sellaisille, joiden tileillä on jo ennestään liikaa, muttei omasta mielestä kuitenkaan tarpeeksi. Elvyttävä vaikutus kohdentuu siis sille rikkaimmalle kymmenykselle, jonka elämän suurin ongelma on se, ostaako Porschen vai Ferrarin, kun edellisen auton tuhkakuppi alkaa hiljalleen täyttymään.

En ole ymmärtänyt EKP:n elvytyksen logiikkaa.

Jos vaikkapa biljoona euroa jaettaisiin tasan Euroopan väestölle vähennettynä siten, etteivät yli miljoonan omaisuuden tai palkkatulojen nauttijat saisi latin latia, jakajia olisi ehkä likimäärin noin 500 miljoonaa ja jakovaraa olisi reilu pari tonnia per nuppi. Sen sijaan, että rahat päätyisivät tileille kasvamaan olematonta korkoa, niin suurin osa todennäköisesti laittaisi saamansa ylimäärän kiertoon palveluita käyttämällä.

Eikö sellainen olisi oikeaa, taloutta nopeasti elvyttävää varojen jakamista?

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu