Kehitysavun kirous

Kehitysavun hyödyttömyydestä ja erityisesti sen vääriin käsiin päätymisestä ovat kirjoittaneet julkisesti mm. Pauli Vahtera sekä entinen suurlähettiläs Matti Kääriäinen.

Lainasin otsikkoa Kääriäisen kirjasta (Into 2014) ja Kääriäinen avaa kehitysapua jo kansilehdellä seuraavasti: ”Kehitysapua on annettu vuosikymmenten ajan, mutta mikään ei ole muuttunut. Rahat ovat valuneet kehitysmaiden eliittien taskuihin.”

Nyt sama todettiin (2022) maailmanpankin teettämässä tutkimuksessa.

Kääriäinen totesikin kirjassaan, että suurin ongelma maailmassa ei ole äärimmäinen köyhyys, vaan äärimmäinen rikkaus.

Myös Suomen valtio sponsoroi leopardihattuja vuosittain jo yli miljardilla eurolla. Näitä(kin) rahoja kaivattaisiin kipeästi oman maan kehittämiseen enemmän kuin makaamaan sveitsiläisen pankin salatilillä. Kuinka paljon tällä rahalla saataisiin oikeasti aikaan, jos varojen kulkureittejä ja erityisesti niiden käyttämistä valvottaisiin? Pauli Vahtera on kirjoittanut, että suhteessa ostovoimaan euron arvo kymmenkertaistuu monissa Afrikan köyhimmissä maissa. Eli käytännössä annetulla miljardilla saisi suhteessa Suomen hintatasoon kymmenen miljardin arvosta aineellista hyötyä. Pelkästään Suomen lahjoittamien miljardien pitäisi näkyä jo kouriintuntuvasti, mutta yhä edelleen saamme katsella uutislähetyksistä kärpässilmäisiä lapsia.

Osansa kehitysapuvaroista saavat toki myös avustustyöntekijät. He saavat järjestöiltä tuhansien eurojen tai dollareiden palkat ja palkkiot kuukausittain. Ei kehitysmaissa kukaan ilmaiseksi oleskele, vaan päivärahat pyörivät. Niissä maissa, joissa keskimääräinen ansio jää sataan dollariin kuussa, tämä ulkomainen palkka-aateli herättää lähinnä katkeruutta, vaikka osa heistä olisikin rehellisesti auttamassa paikallisia eikä vain tienaamassa.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008597294.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/13/suomen-kehitysapua-katosi-korruptioon-sambiassa

https://www.suomenuutiset.fi/kehitysapu-nykymuodossaan-yllapitaa-korruptiota-ja-tappaa-talouden-kehittymisen-mahdollisuudet-ari-koponen-kukaan-ei-tunnu-oikeasti-tietavan-mihin-nama-valtavat-rahavirrat-kaytetaan/

Suomen kansanvastaisin hallitus sitten toisen maailmansodan päättymisen ei aio puuttua kehitysavun kipukohtiin, vaan aikoo pikemminkin nostaa kehitysapua entisestään, vaikka Suomi on itsekin muuttumassa hiljalleen kehitysmaaksi.

https://um.fi/suomen-kehitysyhteistyon-maararahat

 

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu