Keille kaikille suomalaisia henkilötunnuksia oikein jaellaan, jos ne uhkaavat loppua?

YLE:n mukaan suomalaiset henkilötunnukset uhkaavat loppua kesken jo tällä vuosikymmenellä.

https://yle.fi/uutiset/3-11582951

Katselin tilastokeskuksen tilastoja vuodelta 2019. Suomessa syntyi 45613 lasta ja samana vuonna kuoli 53949 suomalaista. Eli henkilötunnuksia vapautui lähes 9000kpl. Vuonna 2018 trendi oli 47577 syntynyttä ja 54527 kuollutta. 2017 luvut olivat 50321 syntynyttä ja 53722 kuollutta. Trendin jatkuessa pulaa tulee suomalaisista, ei henkilötunnuksista.

HETU:n uudistamispaineiden takana ovat siis täysin muut syyt kuin niiden uhka loppua. Tekosyitä toki voi aina keksiä, mutta sellaisia ei kannata käyttää, jotka on todettavissa minuutissa vääriksi. Identiteetinkään suojaaminen ei ole hyvä syy, koska käytännössä julkisissa asiakirjoissa näkyy vain syntymäaika. Hinta muutokselle on aivan liian kallis.

Halvimmalla henkilötunnuksen voi muuttaa YLE:n artikkelissa mainitulla tavalla siten, että syntymäajan ja tarkistusmerkkijonon välisen merkin, joka on 1800-luvulla syntyneillä +, 1900-luvulla syntyneillä – ja 2000-luvulla syntyneillä A, voidaan käyttöön ottaa vaikkapa dekadein vaihtuva aakkonen. Niitähän riittää A:sta Ö:ön. Uudistus ei maksaisi käytännössä mitään, eivätkä tunnukset taatusti loppuisi, ellei niitä jakamalla jaeta ympäri maailmaa.

Tapa merkitä turvapaikanhakijan syntymäajaksi 1.1. taas on silkkaa viranomaisten typeryyttä, eikä hetuja kannata pelkästään heidän takiaan muuttaa. Halvemmaksi yhteiskunnalle tulee jättää turvapaikanhakijat vastaanottamatta, kuin muuttaa heidän takiaan valtakunnan jokainen tietojärjestelmä.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu