Kestääkö Suomen talous pidempään jopa yli 50 000 ukrainalaispakolaisen määrää

Suomi on vastaanottanut toistaiseksi jo nelisenkymmentätuhatta Ukrainan sodan pakolaista. Pieni osa tulijoista on onnistunut löytämään työtä itselleen. Toki he turvaa tarvitsevat ja turvapaikan ansaitsevat, mutta…

v. 2015 laskettiin, että vuotuisella tasolla kustannukset turvapaikanhakijan kohdalla ovat aikuista kohti noin 16 000 euroa. Lasten osalta summa on noin kaksinkertainen. Summat eivät ole juurikaan pienentyneet, pikemminkin päin vastoin.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001007892.html

Jo maassa olevien kustannukset yhteiskunnalle nousevat lähelle tai jopa yli miljardia euroa vuodessa, mikäli sota ei pikaisesti lopu ja tilapäistä turvaa hakeneet palaa takaisin kotimaahansa. Toisaalta voidaan kysyä, miksi palaisivat? Suurimmalla osalla ei ole siellä mitään ja suomalainen sosiaaliturva on minimissäänkin suurempi kuin keskipalkka Ukrainassa. Töitäkin joku saattaa löytää täältä, mutta töitä tekemättäkin pärjää. Sodan vihdoin päättyessä perusteet jäädä maahan muuttuvat. Ollaan jo kotiuduttu, opiskellaan, on jo suomalainen puoliso, ollaan töissä, eletään vakiintunutta elämää Suomessa jne…

Tilanne on talouden kannalta huolestuttava, koska olemme ennennäkemättömän laman uhan alla ja valtion rahaa palaa miljarditolkulla useaan eri kohteeseen. Eikä siinä mitään, jos rahaa olisi lompakko pullollaan. Suurelta osin kyseessä on lainaraha. Valtiolla ei ole sampoa, jossa tehdä rahaa.

Valtion nettolainanotoksi tänä vuonna arvioidaan noin 18,9 miljardia euroa. Entäpä ensi vuonna?

Lainarahan tarve ei suinkaan vähene sillä, että maan väkiluku kasvaa vuosittain kymmenillä tuhansilla. Jokaisesta tulee palvelujen kuluttajia, mutta kaikista ei veronmaksajia.

+1
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu