Kuinka monessa maassa turismi on koululaisten ja opiskelijoiden varassa

YLE uutiset on ottanut uutisaiheeksi kansantaloudellisesti merkittävän asian, eli koululaisten ja opiskelijoiden työn tekemisen. Uutisessa matkailualan näkökulmasta.

En toki ole kiertänyt maailman kaikkia maita enkä edes suurta osaa Eurooppaa, mutta en muista ulkomailla havainneeni, että lapset tai nuoret näyttelisivät suurta roolia turismin saralla. Yleensä  asiakaspalvelijat ovat olleet täysi-ikäisiltä vaikuttavia.

Ken paremmin tietää, korjatkoon.

Nuorten käyttäminen työelämässä on tietysti tärkeää, jotta he saavat kosketuksen käytännön työhön. Suomalainen käytäntö viittaa kuitenkin enemmän turistirysiä pyörittävien yrittäjien tuoton maksimointiin. Huvipuistojen ja kesäisiä ulkoilma-aktiviteettejä tarjoavien yritysten on tahkottava tuottonsa sesongin aikana. Koululaisille tai opiskelijoille ei tarvitse maksaa samaa palkkaa kuin enemmän työkokemusta omaaville ja työlainsäädäntöä paremmin tunteville aikuisille. Työvoimana käytettävät koululaiset ja opiskelijat saavat yleensä alan pohjapalkkaa, eivätkä välttämättä saa edes samoja palkan lisiä kuin kokeneemmat työntekijät. Heille ei yleensä kerry myöskään lomapäiviä, jos teetettävillä tuntimäärillä kikkaillaan sopivasti. Toki myös yhteiskunnan maksamat tuet rajoittavat koululaisten ja opiskelijoiden kesäajan työn tekemistä. Ahkeria rangaistaan ja monen on käytännössä pakko lopettaa työt vain siksi, etteivät menetä opintotukietujaan.

Voisi tosiaan luonnehtia, että matkailu-Suomi ikään kuin alaraajahalvaantuu koulujen alkaessa. Ulkomaisia matkailijoita vielä riittää, mutta palveluja heille ei ole enää samassa määrin kuin kesä- heinäkuussa. On toki tietysti huomioitava se, että suomalaisia matkailijoita ei koulujen alkaessa enää juurikaan ole. Ehkä tässä menee se toiminnan kannattavuuden raja.

Alkuviikosta kotini lähellä olevalla kaupungin ilmaispysäköintialueella oli kaksi Saksan kilvissä olevaa matkailuautoa ja yksi brittikilvissä oleva matkailuauto. Tämä todistaa YLE:n artikkelin siltä osin oikeaksi, että on turisteja Suomessa vielä elokuussakin, mutta heidän määränsä tuskin lisääntyy tulevaisuudessa, kun kotiin palaavat kertovat, että ihan kiva maa, mutta siellä ei ollut mitään tekemistä.

 

 

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu