Kuinka paljon laillistettua ammattinimikettä voi käyttää julkisuudessa ”väärin”

Otan esimerkiksi julkisuuden henkilöksikin tituleeratun Maisa Torpan, jonka on uutisoitu olevan milloin lähihoitaja, sairaanhoitaja tai lentoemäntä. Julkisuuden henkilönä hän ei myöskään nauti samanvahvuista yksilön suojaa kuin ns. normi kansalaiset, joten häntä voi käyttää esimerkkinä.

Valvira ylläpitää rekisteriä laillistetuista terveyden- ja hoitoalan henkilöistä julkiterhikki palvelussa.

https://julkiterhikki.valvira.fi/

Kun kyseisestä palvelusta hakee nimellä Maisa Torppa, niin palvelu ei anna yhtään vastausta. Tästä voitaneen tehdä sellainen johtopäätös, että Maisa Torppa ei ole sen enempää lähi- kuin sairaanhoitajakaan, joten hänestä ei kannata puhua ainakaan terveydenhuoltoalan ammattilaisena jatkossa. Missä lie kouluttautunut sitten lentoemännäksi, ei Finnairilla ainakaan.

Käsittääkseni täysin vapaasti ei itselleen voi titteliä tai ammattia keksiä.

Sieltä ammattikoulusta, AMK:sta tai yliopistosta on ensin valmistuttava, tai vähintäänkin on saatava kasaan riittävä määrä opintopisteitä, ennen kuin kannattaa ryhtyä käyttämään titteliä julkisesti.

Valheella on nimittäin lyhyet jäljet.

Julkisaloilla ihmisten taustat tarkastetaan nykyisin melkoisen tarkasti, mutta entäpä yrittäjät? Kuka heidän koulutustaustaansa tarkastaa tai mistä niitä ylipäätään voi tarkastella. Mietitään vaikkapa sähköasentajia tai muita rakennusalan ammattilaisia? Ovatko he aina sitä, mitä sanovat olevansa, vai palkkaako esim. hartiapankkirakentaja tietämättään vaikkapa ”koneinsinöörin.”

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu