Kuinka paljon ministerien puolisot tosiasiassa vaikuttavat maan johtamiseen

Valtioneuvoston jäsenten puolisot ja elämänkumppanit on Suomessa totuttu pitämään pimennossa, mikä on sinänsä oikein, koska he eivät ole julkisuuden henkilöitä muutoin kuin puolisonsa kautta.

Itselleni kuitenkin heräsi ajatus siitä, että he ovat kaikesta huolimatta erityisessä asemassa ottaen huomioon ministerien aseman ja vallan.

Eikö itse kukin turvaudu ongelmatilanteessa ensisijaisesti puolison apuun, jos suhde on hyvä, luottamuksellinen ja toimiva? Puoliso on mies/nainen paikallaan, kun tarvitsee lämmintä syliä maailman romahtaessa niskaan. En jaksa uskoa edes Sanna Marinin purkavan turhautumistaan pelkästään imurointiin, vaan inhimillisen puolen voittavan, kun tuntuu, ettei enää jaksa.  Kenelle ongelmiaan purkaa, jos ei läheiselleen? Mitä kokemattomampi henkilö poliittisesti on, sen kuormittavammaksi työ hänelle henkisesti muuttuu.

Sanna Marinin otin tässä vain esimerkiksi, koska hän on esitellyt siviilielämäänsä jopa runsaanpuoleisesti julkisuudessa. Mutta kuka jaksaa uskoa, että edes rautainen Sanna on rautaa myös kotiolosuhteissa, kun salamavalot lakkaavat välkkymästä?

Kuinka paljon valtion asioita mahdetaankaan ruotia kotona sohvalla, ruokapöydässä tai makuuhuoneen himmeässä valossa?

Kuinka moneen yhteiskunnalliseen tai poliittiseen ongelmaan onkaan löytynyt ratkaisu puolison hyvästä tai huonosta ideasta?

Yhdenkään juristin on aivan turha tulla länkyttämään salassapitovelvoitteista. Yleisellä tasolla on päivänselvää, että jopa salassa pidettävistä asioista puhutaan helposti kotona tai jos ei kotona niin rakastajan/rakastajattaren sylissä tai viime kädessä terapeutille. Yhden salaisuuden lipsautettuaan on niitä helpompaa jakaa myös jatkossa. Eri juttu sitten, vuodetaanko saatua tietoa koskaan julkisuuteen tai kolmannelle taholle. Kysymys oli taustavaikuttamisesta.

Ihminen on ihminen, eikä siitä muuksi muutu.

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu