Kumpi pahempi, tällä hetkellä vähäinen Venäjän sotilaallinen uhka vai jo eskaloitunut inflaatio

Inflaatiotahti kiihtyy läntisessä Euroopassa ja erityisesti Yhdysvalloissa.

Suomessa viimeisin luku on 6% ja Yhdysvalloissa jo 9%.

Konkreettisesti tämä tarkoittaa kaikkien pieni- ja keskituloisten elintason merkittävää leikkaantumista. Suurituloiset vain rikastuvat entisestään ostellessaan halpenevia osakkeita, joista pieni- ja keskituloiset hädissään luopuvat.

Oma ammattiliittoni meni jo sopimaan maltillisista palkankorotuksista, mikä tarkoittaa sitä, että inflaation kiihtyessä reaaliansioista leikkaantuu aikamoinen siivu joka kuukausi, kun kasvava palkka ei riitä kompensoimaan sitä nopeammin kasvavia hintoja. Näin käy kaikille tulonsaajille.

Yhteiskuntaa pyörittävät rattaat hidastuvat, mikä kiihdyttää lamaa, mikä taas hidastaa rattaita entisestään…lama syvenee…

Valtio avasi samaan aikaan velkahanat ja tämän vuoden lisävelaksi on laskettavissa tällä hetkellä seitsemän miljardia, mikä tuskin riittää, koska hinnat nousevat nyt sellaista vauhtia, että kymmenen prosentin kustannusten nousuraja tuskin loppuvuodesta riittää.

Myös korot ovat jo varovaisesti plussan puolella. Saa nähdä, millaiseen ahdinkoon joudutaan, jos korkotaso normalisoituu 3-5% tasolle. Kuluttajat ovat jo tottuneet nollakorkoihin varsinkin asuntolainoissaan, jotka ovatkin monilla jopa hengenvaarallisen suuria. Sanna Marinkin on ihmeissään, jos hän joutuu maksamaan 700  000 euron lainoistaan pelkkää korkoa esim. 35 000 euroa/a + siihen lyhennykset päälle.

Sellainen toki kannustaa pääministerin yrittämään pitää korkotason mahdollisimman alhaisena, kun on oma lehmä ojassa.

Ikävä kyllä hintojen ja korkojen nousu kulkevat yleensä käsi kädessä.

FED ja Euroopan keskuspankki ovat jo käyttäneet setelipainokortin. Mitä ne keksivät seuraavaksi?

Sota Ukrainassa ei auta Euroopan yhteisöön kuuluvia maita niiden talousvaikeuksissa, vaan tilanne näyttäisi olevan päinvastainen.

Talouskriisi vain syvenee sodan pitkittyessä. Siinä on samalla kolmannen maailmansodan siemen.

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu