Kun lunta on liikaa

Pohjois-Norjassa satoi lunta yhtenä yönä 60cm.

60cm tarkoittaa käytännössä sitä, että ihminen joutuu kahlaamaan lumessa lantiotaan myöten. Edes tela-ajoneuvot eivät kykene etenemään näin syvässä lumessa.

https://yle.fi/uutiset/3-11155899

Helsingissä vastaavanlainen luonnonilmiö aiheuttaisi katastrofin vailla vertaa. Liikenne pysähtyisi täydellisesti useiksi päiviksi, koska riittävää lumenraivauskalustoa ei löytyisi mistään puhdistamaan näin suurta lumimassaa ja vaikka löytyisikin, niin lumia ei saataisi siirrettyä pois kovinkaan nopealla aikataululla.

Norjassa luonnonolosuhteet ja niihin varautuminen ymmärretään hieman toisella tavalla kuin Suomessa, jossa tunnutaan laskevan paljon ilmastonmuutoksen varaan. Norjassa valtaväylät avataan massiivisilla lumilingoilla, jotka heittävät lumen yli 10m etäisyydelle tien reunasta. Perinteisillä auroilla ei Norjan normaalissa talvessa tee mitään, ennen kuin lumilingot poistavat suurimman lumimassan. Helsinki taisi hankkia viime talvena yhden samanlaisen koekäyttöön.

Helsingin kaupunki saa olla kiitollinen lumettomasta talvesta, koska lumien poistamisesta on tullut viime vuosina haasteellista. Lumia ei saa enää kipata mereen, jolloin sen poiskuljettaminen on erityisen kallista, eikä em. tehtävään oikein löydy edes ajoneuvoja, koska ne ovat kiinni suurilla rakennustyömailla, joita Helsingissä riittää. Osasta aurauskalustoa ja päivystyksistä on luovuttu, koska lunta ei ole.

Helsingin kokoisessa kaupungissa puhutaan jo nyt miljoonien säästöistä talven osalta.

Muistan kuitenkin vielä sellaisia talvia, jolloin Helsingissäkin on päässyt hiihtämään jopa luonnonlumilla.

Itseänikin toistaen sanon vielä, että nyt lumettomana jatkuvan alkutalven johdosta yksi raju lumimyrsky pääkaupunkiseudulle olisi pahimmillaan katastrofi, koska osa lumihommia talvisin tekevistä yrittäjistä on lyönyt jo pillit pussiin tämän talven osalta. Eihän kukaan halua maksaa peukaloiden pyörittämisestä.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu