Kun propaganda ja todellisuus kohtaavat

Helsingin Sanomissa oli yllättävän asiallinen ukrainalaissotilas Ivanin haastattelu. Ivan on harrastelijasotilas, joka lähti rintamalle ilman kunnollista ja perusteellista sotilaskoulutusta. Hänelle annettiin ase ja siihen ammuksia, jonka jälkeen hänet sijoitettiin linjaan muiden lähestulkoon suoraan siviilistä taistelukentälle lähteneiden joukkoon.

Ivan kertoo taistelusta, jossa hän haavoittui vakavastui.

Kertomus on kuin oppikirjan luku siitä, miten vihollisen epäsuoran ja tarkka-ampujatulen alla ei pidä toimia. Ivan taistelutovereineen on tehnyt lähestulkoon kaikki virheet, joita kouluttamattomat ja paniikissa ilman selkeää johtohahmoa toimivat henkilöt toimivat. Ivan itse kertoo haastattelussa ampuneensa ”moraalia” eli tulittanut pystypäin ”sinne jonnekin” näkemättä vilaustakaan vihollisesta ja siinä yhteydessä hän on haavoittunut.

Tarkka-ampujille Ivan ja hänen kollegansa ovat olleet kuin maalitauluja ampumaradalla.

Sama kertomus voisi toistua missä tahansa sodassa tai taistelussa. Hyvänä esimerkkinä Youtubessa oli ennen sen sensuuria lukuisia videoita ISIS-taistelijoista, jotka saivat osumia nimenomaisesti syyllistyessään teatteriampumiseen, eli ampuessaan näkyvillä seisten ”sinnepäin.”

Ivan on kertomuksessaan rehellinen ja todistaa oikeaksi sen vanhan sotilasviisauden, jonka mukaan hiki harjoituskentällä säästää verta taistelussa.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008881961.html

Venäläiset tarkka-ampujat eivät enää ammu Mosin-Nagant 1896 kivääreilla ja legendaarinen Dragunov antaa sekin jo tilaa uusille asetyypeille.

Näräsen Pekkaa varten laitan linkin artikkeliin, jotta hänkin uskoisi.

https://tekniikanmaailma.fi/usa-pelkaa-venajan-uutta-tarkkuuskivaaria-jos-kohtaat-sellaisen-juokse/

Linkin otsikko on hieman naiivi, juokseminen ei auta, koska luoti on joka tapauksessa nopeampi. Sen sijaan suojautuminen ja piilossa pysyminen turhauttaa tarkka-ampujan, joka saapuu tähystyspaikalle jo aamuyön pimeydessä, naamioituu asemissaan ja jää siihen kyttäämään hievahtamatta aina pimeyden laskeutumiseen saakka. Siinä hommassa ei pidetä kusi-, mahorkka- eikä kahvitaukoja.

Edellä kirjoitettu koskee jokaisen maan armeijan jokaista taistelijaa missä tahansa sodassa.

Jatkosodan asemasotavaiheen merkittävimmät miehistötappiot syntyivät nimenomaisesti tarkka-ampujien tulen alla.

Väino Linna tuo tämän vaaran hyvin esille Tuntemattomassa sotilaassa, kun Rokka kouluttaa tulokasta vartiotehtävään. Rokka muistuttaa siitä, että vaara unohtuu kun on hiljaista ja rauhallista.

Lopuksi artikkeli parhaimmista parhaasta

https://yle.fi/uutiset/3-8535287

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu