Kun rakki puree ruokkivaa kättä

Helsingin Kulosaaressa muutettiin pari kilometriä katua pyöräbaanaksi, jolle säädettyjen sääntöjen mukaan ajetaan pyöräilijöiden ehdoilla. Pyöräkatua rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa ja viimeisiä nupukiviä hakattiin käsivoimin paikoilleen vielä toukokuussa. Pyöräkatu rakennettiin kustannuksia säästämättä, mutta samaan aikaan järkeä säästäen todella typerästi. Keskellä katua menee nupukivirivistö, sitten on kapeahko asfaltoitu ajorataosuus ja katu on taas reunustettu nupukivillä. Asfaltoidun alueen ulkopuolelle nupukiville ei mielellään polkupyörällä väistä kukaan, eikä sellaiseen voi ketään velvoittaakaan. Tahallinen suunnitteluvirhe?

Miten se rakki liittyy tähän?

Jotkut pyöräilijät ovat keksineet ryhtyä kiusaamaan autoilijoita, joita ”eksyy” heidän baanalleen. Terveitä aikuisia ajaa aivan keskellä ajokaistaa tai jopa sen vasemmassa reunassa n. 10-15km/h ja näyttävät keskaria, jos autoilija uskaltaa ohittaa heidät. Tämä ei varmaankaan ollut lainsäätäjän tarkoitus, että tehdään tahallisesti kiusaa muille liikkujille. Ei siinä baanalla kukaan huvikseen autolla aja, mutta pelkästään Kulosaaren Puistotien varressa asuu satoja asukkaita ja katu palvelee myös muita Kulosaaressa asuvia. Joskus saattaa olla tarve liikkua nopeammin kuin kävelyvauhtia.

Pyöräkadun idea oli sovittaa jalankulkijoita nopeampi liikenne yhteen autoliikenteen kanssa siten, että autoilijat joutuvat ottamaan pyöräilijät huomioon. Nyt baanalla liikkuu asiallisten pyöräilijöiden joukossa myös ryhmä idiootteja, jotka ottavat autoilijoita lähinnä aivoon.

Uskallan kirjoittaa aiheesta koska olen sekä aktiivipyöräilijä että autoilija, joka ajaa fillarilla vuosittain useamman tuhatta kilometriä. Nyt toki terveyden oireillessa fillarikilometrit ovat vähentyneet huippuvuosista, mutta edelleen ketju pyörii.

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu