Kun turisti muuttuu riesaksi, otetaan kovat keinot käyttöön.

Baleaarien saarten hallitus on hyväksynyt uuden asetuksen, jonka mukaan alkoholin myynti kielletään kokonaan kello 21.30–8.00 välisenä aikana Mallorcan ja Ibizan alueilla. Asetus koskee alueita, joille kerääntyy eniten juhlimaan tulevia turisteja.

Lähinnä brittein saarilta ja Saksasta saapuvat halpamatkaturistit ovat olleet piinaava riesa varsinkin Mallorcan saaren asukkaille. Toisin kuin esim. pyöräilijät, joita Mallorcalla käy vuosittain kymmeniä tuhansia, halpamatkailijat saapuvat saarelle pariksi kolmeksi päiväksi ja vain muutama lantti taskussaan. He eivät siis tuota mitään hyvää paikalliselle elinkeinotoiminnalle. Päivät nukutaan ja illat sekä yöt kukutaan. Humalahakuinen juhlaväki ilmestyy loukoistaan yleensä siinä vaiheessa, kun tavallinen väki hakeutuu illalliselle. Itse en ole nähnyt päiväsaikaan samanlaisia ongelmia, kuin mitä paikallinen poliisi kenties näkee.  Yöllä sen sijaan näky voi olla perheelliselle karmaiseva, kun humalahakuiset ja vahvasti päihtyneet, keski-iältään melkoisen nuoret, ihmisjoukot vaeltavat bilekaduilla vetäen viinaa kaksin käsin.

Helsingin vappu on kesyä tavaraa verrattuna siihen, mitä tapahtuu joka yö pahimmilla bilealueilla.

Paikalliset viranomaiset keksivätkin ongelmaan varsin suomalaisen ratkaisun. Alkoholin myynti kaupoissa on lopetettava klo 21.30 jälkeen ja kielto jatkuu aamuun saakka. Kuka ei Espanjassa ole käynyt tietäkööt, että alkoholi on sielläpäin elintarvike ja kun menet sisään paikalliseen Alepaan, ensimmäisenä asiakkaan silmien eteen osuvat notkuvat alkoholihyllyt. Kassoja ei kiinnosta katsella asiakkaiden papereita kuten Suomessa, joten alaikäiset turistit saavat kaupasta mitä haluavat. Paikalliset eivät viinaa samalla tavalla osta. He keskittyvät lähinnä ruokaostoksiin. Näin omien havaintojeni mukaan.

”Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on vastaisuudessa myös kiellettyä. Alkoholinkäyttökiellon noudattamatta jättämisestä julkisilla paikoilla määrätään 500–1 500 euron sakko.”

Käsitykseni mukaan ainakin osa näistä kielloista oli voimassa jo ennen koronaa. Rannoille ja rantabulevardeille ilmestyi jo tuolloin kylttejä, joissa varoitettiin ankarista seuraamuksista, mikäli esiintyy päihtyneenä julkisella rannalla tai rikkoo sinne lasipulloja.

Kulminaatiopiste on siis saavutettu ja asukkaiden sietokynnys ylittyi. Ibizasta en tiedä, mutta Mallorca on hieno paikka, jossa on valtavasti tekemistä. Olen tutustunut saaren liki joka kolkkaan polkupyörällä. Näistähän ei kurkunhuuhteluun keskittynyt porukka tiedä mitään.

Heille loma on siirtyminen lentokentältä hotelliin ja sitten takaisin lentokentälle. Mallorca daily bulletin lehdestä sai päivittäin lukea näistä juopottelun ikävistä lieveilmiöistä, kuten parvekkeilta putoamisista, lasten ja jopa vauvojen yksin jättämisistä, hukkumisista ja pahoinpitelyistä yms.

Suomessa ei onneksi ole vaaraa pohjasakkaturisteista. Olemmehan maailman yksi kalleimmista maista, joten tänne ei taskurahoilla kukaan tule rälläämään. Siihen ei ole varaa kohta edes meillä suomalaisilla itsellämme.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu