Laserista taistelukentän seuraava kuningas

Kaikki varteenotettavat sotilasmahdit ympäri maailman kehittävät paraikaa laseriin perustuvia aseita. Niiden ensisijainen käyttötarkoitus on vielä toistaiseksi ilmatorjunnassa johtuen laitteiston tarvitsemasta energiasta. Tarvittavaa sähköä lasertykille tuotetaan erillisillä generaattoreilla, joiden on oltava laser-tykin yhteydessä. Toimivia konstruktioita ovat esitelleet Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Israel. Venäjä ja Kiina ovat pitäneet omat kehitelmänsä toistaiseksi vakan alla.

Toimiva konstruktio mahdollistaa esim. drone-parven tuhoamisen yhdellä laukaisulla. Valon nopeudella liikkuvaa energiakimppua ei voi väistää eikä torjua. Laser osuu myös ainakin alisoonisiin ohjuksiin, mikäli tutka vain havaitsee sellaisen. Tietokoneet hoitavat tähtäämisen.

Toisin kuin voisi kuvitella, tuhovoimainen laser ei tarvitse ydinvoimalaa virtalähteeksi. 50-300kW laserille riittää virtalähteeksi dieselillä toimiva teollisuusgeneraattori. Sotalaivoissa ne saavat virtaa laivan omasta koneistosta. Eikä ammuspulasta tarvitse huolehtia.

Japanissa ollaan jo niin pitkällä, että siellä on saatu laserista irti kahden petawatin tehot. Se on yhtä kuin 1000 x maailman virrankulutus. Pulssi kesti vain sekunnin biljoonasosan, mutta siitä se lähtee.

Olemme jo science fiction kirjallisuuden kuvaaman tulevaisuuden alkutaipaleella. Aseet ja niiden tarvitsemat virtalähteet pienenevät, kunnes sotateknologia tarjoaa jo laserilla toimivia jalkaväen aseita. Siihen saattaa mennä vielä vuosikymmeniä tai satoja, mutta tekninen kehitys on vääjäämätöntä, kun alkuun on päästy.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu