Liikenteen lainsäädännön kunnioitus hukassa?

Kuluva vuosi tulee olemaan murheellinen monilla tavoin. Erityisesti se tulee olemaan sitä tieliikenteessä, jossa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti aiemmista vuosista.

Otsikollani viittaan kuitenkin Iltalehden artikkeliin puolimielisestä pyöräilijästä, joka polki aina Hangosta, ei kuitenkaan Petsamoon, vaan Nuorgamiin alle 61 tunnissa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e2e07d96-ff73-415d-afd1-62c63e51b72b

Mitä sanoo päivitetty tieliikennelaki asiasta?

17§ Ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset.

Jollen täysin väärin ole ymmärtänyt, niin laki yksinkertaisesti kieltää ajamasta mitään ajoneuvoa, johon luokkaan myös polkupyörät kuuluvat, väsyneenä tieksi katsottavalla alueella. Laki ei anna tähän mitään vaihtoehtoja tai ”pehmennyksiä.”

Olen Ruotsissa ollut liikenneratsiassa ajokunnon tarkastuksessa oltuani mukana 300km mittaisen pyöräilytapahtuman huoltojoukoissa. Autoni pysäytyksen syyksi riitti auton peräkoukussa olleet polkupyörät. Poliisia selkeästi kiinnosti, olinko itse ajanut polkupyörällä kyseisen reitin ja vireystilaani selviteltiin. Ruotsissa olisin saanut väsyneenä ajamisesta mojovat sakot ja mahdollisesti myös jopa ajokiellon.

Mietin Samin ajelua siltä kantilta, että jos hän olisi kuolemanväsyneenä, valveunia nähdessään, horjahtanut sivuuttavan auton eteen, niin otsikoissa olisi jälleen kerran, että autoilija surmasi polkupyöräilijän.

Todella vastuutonta touhua.

Pasterstein, laitapa pojalle onnittelut sakkolapun muodossa menemään.

PS. Ammattiautoilijalle (lue rekkakuskit) 61h ajoputki toisi todennäköisesti ehdollisen vankeustuomion törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Maailmalla ovat nouseet suureen suosioon nämä pyöräilyn randonneur tai recrational tapahtumat, joissa ajomatkat ovat 300-1200km. Ruotsin Vätternrundan 300km tapahtuma lienee näistä suosituin yli 21 000 pyöräilijän osallistujamäärällään ja siellä järjestäjät ovatkin panostaneet valtavasti turvallisuuteen. Pyöräilijät on käytännössä eristetty autoilijoista, vaikka samoilla teillä ajetaankin. 300km vaatii hyväkuntoiselta maantiepyöräilijältä +/- 10h ajosuoritteen ja voin taata, että jo 10h satulan päällä väsyttää julmetusti reitin loppupuolella.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu