Lopullinen irtiotto venäläisistä asejärjestelmistä. Sako M23

Suomen jalkaväen perusaseistus on perustunut tähän päivään saakka Neuvostoliitossa kehitettyyn 7.62 x 39 AK-47 Kalashnikov-kivääriin. Sen erinomaisuutta ja erityisesti kenttäkelpoisuutta ei ole kiistänyt kukaan. Suomessa asetyypistä on evaluoitu useita eri kehitysversioita, joista viimeisin 0n SAKO:n malli 92/95 tai kiv.2000. Samalla suomalaisen rk:n ampumaominaisuudet ovat kehittyneet ja se on modifioinneilla muuttunut vahvasti piippuaan rekyylin voimasta nostaneesta hirviöstä nykyaikaiseksi ampumakoneeksi.

Voisin kuvitella, että vain harva lukija on päässyt ampumaan RK-62:lla sarjatulella lipasta tyhjäksi. Lyhyeltä etäisyydeltä vain muutamat ensimmäiset luodit osuvat tauluun ja loput menevät minne menevät. Kuriositeettina muuten; kuumetessaan AR-10 tyyppiset aseet lopettavat toimintansa nopeammin, kuin Kalashnikov-tyyppiset aseet.

Asetyypin heikkoutena on pidetty sen ampumatarviketta eli 7.62 x 39 patruunaa, joka toki toimii siinä mihin se on tarkoitettu, eli vihollisen pysäyttämiseen lyhyillä etäisyyksillä, mutta on liian heikkotehoinen muuhun taktiseen käyttöön. Tästä syystä tarkka-ampujakäytössä on ollut mm. venäläinen Dragunov-kivääri sekä Valmetin valmistama TAK-85. Molemmat ovat olleet kaliiberissa 7.62 x 53R, mikä ei sekään ole NATO-standardin mukainen tai yhteensopiva.

Nyt venäläisyydestä halutaan päästä lopullisesti eroon vaihtamalla (aluksi) tarkka-ammuntakalusto Sakon M23 kivääriin. Kivääri perustuu amerikkalaisen Eugene Stonerin kehittämään AR-10 konstruktioon, jonka kehitysversioista tunnemme parhaiten amerikkalaisten jalkaväkisotilaiden pääaseen, eli Colt M-16 kiväärin. Kivääriä on toki valmistanut moni muukin tehdas. Se on myös useiden NATO-maiden käytössä oleva konstruktio. Aseessa olleista tyyppivioista on eri kehitysversioiden myötä päästy eroon ja se toimii nykyisin sekä talossa että puutarhassa, vaikkakaan ei tiukkojen toleranssien ja männättömän kaasupainetoimisuuden vuoksi vieläkään niin luotettavasti kuin venäläinen työkalu.

En äkkisiltään löytänyt tietoa siitä, perustuuko M23 puhtaasti AR-10 kivääriin, vai onko siihen kopioitu esim. saksalaisen Heckler&Kochin valmistamaa 416 modifikaatiota, jossa ulkoisesti M-16 muistuttavan aseen toimintaa on varmistettu erillisellä Kalashnikov-tyylisellä kaasumännällä pelkän kaasupurkauspaineen sijasta. Mm. Ranskan armeija on valinnut H&K:n korvaamaan tähän saakka käytössä olleet ja epäluotettaviksi osoittautuneet FAMAS-kiväärit. Myös Saksan armeija on korvaamassa uudenkarheat G36 kiväärinsä 416 mallilla.

Joka tapauksessa ulkoisesti M-16/M-4  kivääriä muistuttava Sako M23 kaliiberissa 7.62 x 51 (Huom. pieni ero vanhaan 7.62 x 53R tai 54R) on askel kohti jalkaväen NATO yhteensopivuutta. Siitä ei ole enää suuri loikka valmistaa sama kivääri joko 5.56 mm tai 6.8 mm piipulla riippuen siitä, mitä jenkit päättävät jatkossa. Itse asiassa kaliiberin vaihtaminen amerikkalaisessa M-16/M-4 asejärjestelmässä on naurettavan helppoa ja halpaa, koska aseesta ei tarvitse vaihtaa kuin ylärunko, joka on ainoa paineenalainen osa. Kahvan, liipaisinkoneiston varmistimineen ja tukin vaihtaminen eivät ole tarpeen. Luistin palautinjousi toki on valittava patruunan mukaisesti. Osin kevytmetalleja ja muoveja sisältävän aseen valmistaminen sarjatuotantona on myös suhteellisen halpaa verrattuna esim. SAKO:n TRG M10 tarkka-ammuntakokonaisuuteen, joka maksaa kaikkine varusteineen rata-ammuntaa harrastavalle kuluttajalle laadukkaan optiikan kera lähes 10 000 euroa.

Positiivista on se, että aseet valmistetaan Suomessa.  Näin varmistetaan huoltovarmuus ainakin jalkaväen aseiden osalta, ettei niitä tarvitse kerätä kaatuneita vihollisilta.

Olettaisin, että samalla otetaan ensiaskel siirtymään pois AK-47 sukuisesta tuoteperheestä, johon jalkaväki on tähän saakka tukeutunut. M62/92/95 ei ole huono, mutta se alkaa olla sekä rakenteellisesti että ampumatarvikkeensa osalta jo vanhanaikainen. Se on myös teräksisenä ja paljon koneistamista vaativana kallis valmistaa.

Aseen hyvä puoli on ollut se, että sillä voi kaivaa ensin poteron itselleen ja sen jälkeen aseen toisin päin kääntämällä sillä voi torjua päälle karkaavan vihollisen. Tämä ei onnistu sen länsimaisilla vastineilla.

+1
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu