Lukeminen kannattaa aina

Näin hoki aikoinaan TV-mainoksessa nyttemmin edesmennyt kulttuuripersoona Jörn Donner.

Hän ei ollut väärässä. Vaikka tieto tunnetusti lisää tuskaa, niin sivistys auttaa liennyttämään tuskan tunnetta.

Voidaan myös kysyä, miksi totalitaariset yhteiskunnat haluavat ensimmäisenä eliminoida sivistyneistön? Syy siihen on selvä. Lukeneet ihmiset näkevät totuuden kulissien takana.

Tämän päivän Pravdassa on artikkeli kontulalaisesta ala-asteesta, jossa lapsia totutetaan lukemaan pienestä pitäen silläkin uhalla, että joutuvat hankkimaan silmälasit teini-iässä. Niistähän pääsee nykyään eroon laserilla.

Kirjat tuovat lapsille eteen täysin erilaisen maailman kuin internet. Kirjan yksinkertainen käyttöliittymä ei sisällä häiritseviä elementtejä, kuten mainoksia, videoita, kommentteja, kaveripyyntöjä tai kiusaamista ja haukkumista. Siellä ei ole myöskään OBS! jai NYT! tyylisiä uutisia. Kirjaa lukeva voi keskittyä itse asiaan eli kirjaan ja sen sisältöön.

Kirjat avartavat lukijansa tajuntaa paremmin kuin mikään kemiallinen tajunnanlaajentaja. Kirjat voivat viedä lukijansa menneisyyteen tai tulevaisuuteen, viedä rikoksen keskipisteeseen tai sellaisen tutkijaksi, seikkailuun maailman äärissä tai tajunnan rajamailla.

Kontulassa ollaan oikeilla jäljillä. Kirjoja lukemalla lapset oppivat hiljalleen ymmärtämään, ettei parituhatta vuotta sitten eläneen lammaspaimenen elämänkerta ole välttämättä ainoa oikea totuus, vaikka vanhemmat näin väittäisivätkin. He oppivat ymmärtämään sen, että pahastakin voi löytää hyvyyden siemenen ja sen, että ulospäin hyvä saattaa olla läpeensä paha. Lukemalla lastenkirjoja, siirtyminen nuortenkirjoihin ja sittemmin aikuisille tarkoitettuihin kirjoihin sujuu jouheammin. Myös akateeminen lukeminen sujuu helpommin, kun on jo tottunut lukemaan. Lukemalla oppii myös kriittiseksi. Muutamassa vuodessa tajuaa, milloin kirjailija on oikeasti hyvä. Se, että valitaan kirjallisuuden Nobel-voittajaksi ei vielä tarkoita sitä, että olisi maailman paras kirjailija. Joku on vain valittava joka vuosi.

Lukemisessa tulisi vältellä sitä, että keskittyy vain yhdenlaiseen kirjallisuuteen. Ensisijaista on se, että lukee monipuolisesti. Silloin oppii luomaan käsityksen asioista monelta eri kantilta. Kirjaviisaus ja nippelitieto ei ole koskaan pahasta, jos vain osaa soveltaa lukemaansa käytäntöön.

Kontulalaisen koulun lapset tulevat integroitumaan ja työllistyvät todennäköisesti muita paremmin lukuharrastuksensa avulla, kunhan malttavat jatkaa lukuharrastustaan pitkälle aikuisikään saakka sortumatta löyhiin kaveriporukoihin tai monotoniseen yhden asian tankkaamiseen jollain akateemisella opintolinjalla.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu