Maahanmuuttajan työllistyminen, etua ja haittaa

Havaitsin kauppareissulla mielenkiintoisen seikan. Kaupan ainoalla avoimella kassalinjalla oli töissä henkilö, joka ei osannut sanaakaan tai vain muutaman sanan suomea. Tämä tuli ilmi, kun linjastossa edellisellä asiakkaalla oli ongelmia maksupäätteen kanssa. Tilanteessa kassa ja asiakas eivät ymmärtäneet toisiaan, jolloin kassahenkilö pyysi paikalle suomalaista henkilökuntaa. Tilanteen kestäessä kassajono piteni pitenemistään, kunnes toinen kassa aukesi.

Tämä siis ääriesimerkkinä, mitä voi tapahtua, kun maahanmuuttaja laitetaan asiakaspalvelutehtäviin. Sinänsä englanninkielisen palvelun saaminen Suomessa ei ole mitenkään ennenkuulumatonta. Siihen voi törmätä nykyään ravintoloissa, kahviloissa  tai vaikka autokorjaamossa. Joillain työpaikoilla valtakielenä on jo nykyisin englanti (IT-ala) tai viron kieli (rakennusala)

Ei ihmekään, että pormestari Vartiainen esitti englannin kieltä Helsingin kolmanneksi viralliseksi kieleksi.

Suotavaa toki ja edukasta on se, että maahanmuuttaja ylipäätään työllistyy. Pitäisin silti itse kiinni kielitaitovaatimuksista.

Ulkomaalaistaustaisia on kouluttautunut runsain määrin mm. lähihoitajiksi. En lähtisi vaatimaan vanhuksilta kielitutkintoa, jotta he selviäisivät päivittäiskontakteista hoitohenkilöstön kanssa. Tilanteen pitäisi ilman muuta olla päinvastoin. Olen joskus kirjoittanut blogin lääkäristä, jonka puheesta en saanut kunnolla selvää. Näinhän tilanne ei saa koskaan olla Suomessa.

Ulkomailla ollessa sitten asia erikseen. Maassa maan tavalla.

En myöskään haluaisi törmätä poliisiin, joka huutaa minulle FREEZE, vaikka poliisiin törmääminen arkielämässä voikin olla melkoisen jäätävä kokemus.

Sen verran olen matkustellut Ruotsissa, että olen todennut siellä asuvien ulkomaalaistaustaisten oppivan ja puhuvan ruotsia toimiessaan asiakaspalvelutehtävissä. Vapaa-ajallaan jokainen saa toki praatata tai solkata ihan mitä haluaa.

Olen sen verran konservatiivinen, että haluan Suomessa puhua pääasiassa suomen kieltä tai joissain pakottavissa tilanteissa ruotsia. Englannin kielen vaatiminen on jo hieman liikaa, vaikka englantia puhunkin siinä missä kuka tahansa sivistyneempi ihminen.

+7
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu