Maailmanhistorian yksi suurimmista kusetuksista

Kun keskustelu siitä, mitä kaikkea kivaa, mutta perusteetonta Sanna Marin lupasikaan ukrainalaisille, käy kiivaimmillaan, tuli mieleen eräs historian suurimpana pidettävä vedätys, jonka onnistui tekemään suomalainen poliitikko.

Kyse on valtiosopimuksesta, jonka silloinen tasavallan presidentti Risto Ryti teki ilman eduskunnan tai valtioneuvoston virallista mandaattia Adolf Hitlerin kanssa vuonna 1944. (Vain keskeiset ministerit ja Mannerheim tiesivät asian oikean laidan)

Ryti sitoutti äärimmäisen epätoivoisessa tilanteessa omissa nimissään Suomen jatkamaan taistelua Saksan rinnalla hamaan loppuun saakka ja erehdytti näin Hitlerin jatkamaan elintärkeitä asetoimituksia Suomen armeijalle. Toimitukset olivat loppuneet, kun Suomi etsi keväällä 1944 mahdollisuutta rauhaan Neuvostoliiton kanssa ja Hitler pääsi perille asiasta.

Ilman näitä asetoimituksia ja Saksan armeijan apua Suomen puolustus olisi romahtanut auttamattomasti. Asiasta tietämättömille kerrottakoon, että Saksasta saatiin (silloin nykyaikaisinta mahdollista) panssarintorjuntakalustoa, jota Suomella ei ollut ensinkään, lisää moderneja hävittäjäkoneita, panssarivaunuja ja muuta merkittävää sotilaallista apua (os. Kuhlmey ja panssaridivisioona) sekä erityisesti viljaa, koska Suomessa oli vakava elintarvikepula.

Apu ja avun saamiseksi tehty petos olivat huomattavia myös siksi, että Saksa olisi tarvinnut vuonna 1944 jokaisen liikenevän aseen ja sotilaan itse, koska Normandian maihinnousu oli tapahtunut tosiseikka ja Neuvostoliitto aloitti vääjäämättömän etenemisen idässä kohti Berliiniä.

Sen enempää Hitlerillä kuin Saksan ylimmällä johdolla ei ollut selkeää ymmärrystä Suomen valtion johtosuhteista tai valtion johtamiseen liittyvästä demokraattisesta päätöksentekomallista, joten he hyväksyivät presidentin allekirjoittaman sopimuksen sellaisenaan.

Sopimus lakkasi olemasta, kun Ryti erosi virastaan.

Saksan aseavulla Suomi sai torjuntavoiton, mikä mahdollisti edes jossain määrin järjellisen rauhansopimuksen sopimisen alkusyksystä 1944 ilman välittömän miehittämisen vaaraa. Saksan lahjoittamat aseet käännettiin pakon alla saksalaisia vastaan.

Ryti sai sodan jälkeen lähinnä Neuvostoliiton vaatimuksesta sotarikolliseksi määriteltynä kuritushuonetuomion.

https://www.presidenttiristoryti.fi/elama-ja-ura/sotasyyllisyys-ja-vankila/

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu